Volledig scherm
Joost Brons (rechts) en Jelles de Vreeden openen hun nieuwe pand in Amersfoort. © Rodney Kersten

Duurzaamste kantoor in Amersfoort verbruikt nul energie

Het duurzaamste kantoorpand van Amersfoort is sinds vorige week te vinden op industrieterrein Isselt.

Het fundament onder het duurzame gebouw bestaat uit voor de hand liggende maatregelen, namelijk zo veel mogelijk energie besparen en opwekken.

Nul-energiegebouwen mogen zich verheugen in een toenemende belangstelling. Het is de gangbare term voor een gebouw dat evenveel energie produceert als het verbruikt en dat daardoor over een jaar gemeten een netto-energieverbruik heeft van nul. Mooier is het nog om zelfs een overschot aan energie te creëren. De maatregelen om een nul-energiegebouw neer te zetten blijven niet alleen beperkt tot een plat dak waarop een woud van zonnepanelen ligt. ,,Er moeten zeker meer maatregelen worden genomen. En die wil ik graag laten zien", vertelde Joost Brons, directeur van installatiebedrijf De Vreeden.

Design

Hij opende vrijdag zijn nieuwe behuizing op Isselt: een modern kantoorpand dat met zijn strakke design naadloos past bij het belendende pand van Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooi.

Het nieuwe nul-energiegebouw wordt volgens Brons verwarmd met aardwarmte en is voorzien van de nieuwste zonnepanelen ofwel PV-cellen en heeft ledverlichting. ,,De dakbedekking is zo licht mogelijk om de opbrengst van de zonnepanelen te maximaliseren. De isolatiewaarden van het pand zorgen in combinatie met de luchtdichtheid voor een optimale energieprestatie. Het driedubbele isolatieglas draagt daar ook aan bij. Doordat het dak vol ligt met zonnepanelen, leveren we naar schatting 50.000 kilowat terug aan het net.''

,,De warmtepompen verwarmen voorts het pand, als het koud is. In de zomer wordt het pand gekoeld met dezelfde techniek. De techniek wordt dan omgedraaid.''

Om het binnenklimaat gezond te houden, is er een beproefde CO2 gestuurde ventilatie toegepast. ,,Het ventilatiesysteem zorgt voor een aangename werkplek voor de medewerkers. Onze relaties met een elektrische auto kunnen straks hun auto opladen met de zonne-energie van de zonnepanelen. De laadstations worden in het najaar geïnstalleerd.''

Paradepaardje

Het nieuwe duurzaamste kantoorpand in Amersfoort én de regio is het paradepaardje van De Vreeden. Hiermee draagt het een behoorlijk steentje bij aan de beoogde energietransitie. Nu het pand in gebruik is, kan Brons tevreden terugkijken. Nog verbeterpunten gezien?

,,Achteraf zijn er altijd wel weer verbeterpunten op te noemen. Ik denk bijvoorbeeld aan de koudebrug in de vloer. Zeg maar een 'gat' in de isolatieschil, zodat plaatselijk warmteverlies kan optreden", aldus de directeur.

Opmerkelijk: Brons' pand heeft zwarte gevelplaten. Een kleur die in de zomer warmte opneemt. ,,Het hadden inderdaad witte panelen moeten zijn. Ach, misschien is dit een verbeterpunt voor de volgende keer. Maar zwarte gevelplaten sluiten nu eenmaal aan bij mijn smaak. Dit is een strak pand, toch?"

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort