Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Duurzame renovatie woningen Leusden

Woningstichting Leusden (WSL) is gestart met de verduurzaming van 38 sociale huurwoningen aan de Kuperssingel. In 2022 wil de stichting 743 huurwoningen van energielabel C naar A krijgen.

De sociale huurwoningen worden voorzien van onder meer nieuwe dakisolatie, nieuwe beglazing, spouwisolatie en een nieuwe cv-ketel. Het gaat om alle huizen van WSL die nu nog het energielabel C hebben. De ruim 2.600 woningen van WSL moeten straks gemiddeld het energielabel B hebben.

De woningen op de Kuperssingel moeten voor de kerst klaar zijn. In 2018 staan respectievelijk 79 woningen aan de Wildenburgstraat/Tolboomstraat, 39 woningen aan de Esdoornhof/Wilgenlaan en 30 woningen aan de Langenbeek op de planning.

Bewoners kunnen volgens projectleider Willem van Tol gewoon thuis blijven terwijl hun woning onder handen wordt genomen. ,,Per huis verwachten we dat de klussers zo’n vijf dagen bezig zijn’’ zegt hij. ,,Mensen in huis, dat kan wel voor overlast zorgen, maar uiteindelijk krijgen de bewoners er een hoop voor terug. Omdat huurders zelf verantwoordelijk zijn voor gas en elektriciteit, kunnen zij daar na de verbouwing flink op besparen. We zijn niet van plan de huurprijzen te verhogen.’’

Per huis gaat de verduurzaming WSL tussen de 10.000 en 15.000 euro kosten. Daarvan krijgt WSL volgens Van Tol wel ongeveer 10 procent vergoed vanuit overheidssubsidies. Van Tol zegt verder dat WSL de mogelijkheid overweegt in de toekomst óók de huizen aan te pakken die nu een B-label hebben.

Ook krijgen alle woningen een set zonnepanelen. Wethouder van Beurden noemt dat een extra stap in de goede richting.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort