Echtgenoot aangehouden na vondst dode vrouw in Amersfoort

VIDEOIn een woning aan de Noordewierweg in de wijk Soesterkwartier, boven de voormalige sigarenzaak Piet Galesloot, is vanochtend het ontzielde lichaam van een 75-jarige vrouw gevonden. Haar 73-jarige echtgenoot is aangehouden.

Volledig scherm
© AD

Volgens politiewoordvoerder Hans Meuleman ligt het motief voor de dood van de vrouw ‘vermoedelijk in de relationele sfeer’. Een buurmeisje van het oudere echtpaar zag hoe de man vanochtend geboeid maar rustig door agenten werd afgevoerd.

Om 10.15 uur kreeg de politie de melding dat de vrouw dood in de woning lag. Haar man, die in het huis was, is ingesloten vanwege mogelijke betrokkenheid bij haar overlijden. Hoe de vrouw is overleden, kon Meuleman vanwege het lopende onderzoek niet zeggen.

Echte Soesterkwartierders

Al snel verzamelde zich een grote groep bewoners van de volksbuurt voor de voormalige sigarenzaak. Ze kennen het echtpaar goed. ,,Echte Soesterkwartierders”, aldus een vrouw die om de hoek woont. Sommigen kwamen al als kind in de sigarenzaak, die de man 34 jaar bestierde. In 2015 moest hij de zaak vanwege ziekte sluiten. Hij werd dat jaar met spoed opgenomen in het ziekenhuis vanwege een longontsteking en om een nier te laten verwijderen. Wijkbewoners hielden een inzamelingsactie. Het echtpaar werd overladen met donaties, kaartjes en bossen bloemen.

De vrouw kampte volgens buren al jaren met ernstige benauwdheid en kwam nooit buiten.

Wurgen

Van de groep buurtbewoners reageert niemand verbaasd op de dood van de vrouw. ,,Jaren geleden heeft hij geprobeerd haar te wurgen”, aldus een buurvrouw. 

Volledig scherm
© AD

Uit het archief van deze krant blijkt dat de man in 2002 voor de rechter moest verschijnen, omdat hij zijn vrouw in een vlaag van verstandsverbijstering bij de keel had gegrepen. De officier van justitie eiste acht maanden cel en een werkstraf van 160 uur. Uit rapportages van een forensisch psycholoog en de reclassering las de rechter tijdens de rechtszaak in 2002 voor ‘dat het echtpaar in een gesloten wereldje leefde en dat ze eraan vasthielden dat ze een gelukkig huwelijk hadden’. Beide rapporten stuurden toen dringend op relatietherapie aan. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort