Volledig scherm
PREMIUM
De verdachte van de moord op Romy Nieuwburg uit Hoevelaken zou volgens de recherche bij Café de Berken aan de Hessenweg in Achterveld een ijsje hebben gegeten na de moord op Romy. © AD

‘Een half uur na de moord zat hij hier aan de limonade’

De 14-jarige jongen die heeft bekend zijn klasgenoot Romy Nieuwburg (14) uit Hoevelaken te hebben verkracht en vermoord, raakte na zijn daad geen moment in paniek. Dat blijkt uit een nauwkeurige reconstructie van de sporen die hij naliet op die fatale vrijdagmiddag 2 juni. De dader dronk op weg naar huis nog een glas limonade bij een boer.

Volledig scherm
Het bruggetje, de Ossendrijverbrug, waar de verdachte de 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken zou hebben opgewacht, misbruikt en vermoord. Achter de struik loopt de sloot waar ze in gevonden is. © AD

Haar dochter heet ook Romy. Ze knikt naar het meisje van 12 dat naast haar in de deuropening van de woonboerderij staat. ,,Dat heeft er nog eens extra ingehakt'', fluistert ze. Het was haar 14-jarige zoon die op een paar honderd meter hier vandaan het lichaam van die andere Romy vond.

Omdat ze pas laat thuis is, vraagt de moeder haar zoon de bewuste vrijdagmiddag een stuk te gaan wandelen met de honden. De jongen loopt de vertrouwde ronde langs de Barneveldse Beek waar de dieren los mogen. Het dichtbegroeide, slingerende pad wordt behalve door wandelaars ook gebruikt door middelbare scholieren op de fiets, die in Jeugddorp De Glind speciaal onderwijs volgen. De honden rennen enthousiast voor hun baasje uit, totdat ze aan de overkant van de houten Ossendrijverbrug het struikgewas induiken en niet terugkomen. Omdat ze niet op zijn geroep reageren, besluit de jongen zelf poolshoogte te nemen tussen de bramenstruiken en de brandnetels.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort