Volledig scherm
PREMIUM
Het Kapelhuis uit 1500 met nis én het eerste bier. © Arie Cijfer

Een mirakels bier van een geheimzinnig brouwgenootschap

BierbrouwerijAmersfoort, dat al in de middeleeuwen een toonaangevende bierstad was, is een brouwerij rijker: 't Mirakel.

Quote

Het recept hebben we vier keer gebrouwen. De smaak houdt echt een belofte in.

Jauk Hellevoort, brouwer

De naam is ontleend aan de legende rond het eeuwenoude Kapelhuis aan de Krankeledenstraat, waar brouwerij 't Mirakel tegenwoordig zijn brouwvergaderingen belegt. De brouwerij manifesteert zich tot op heden als enigszins geheimzinnig genootschap, laat Yoeri Laros namens de lokale brouwers doorschemeren. Ze laat zich namelijk graag inspireren door mystiek en het wonder van de vondst van het Amersfoortse Mariabeeldje waarmee het Kapelhuis sinds de middeleeuwen is verbonden.

Na diverse probeersels en proefbrouwsels presenteert het 'brouwelftal van Amersfoortse schoolpleinvaders' in januari (de maand nadat de verkoop is begonnen) zijn eerste biertje onder de naam De Vondst, een Amersfoorts Wonderbier. ,,Een smaakvolle en licht hoppige tripel met eigenwijs karakter van 8,5 procent'', meldt Laros. Jauk Hellevoort van bierwinkel Hop, die ook tot de elf hobbybrouwers hoort: ,,Het recept hebben we vier keer gebrouwen. De smaak houdt echt een belofte in.''

't Mirakel laat er bij de Noord-Hollandse Brouwerij duizend liter van produceren. De naam van het eerste bier is geïnspireerd op de mystiek rond de legende van het klassieke Kapelhuis. Het uit ongeveer 1500 daterende hoekpand aan de Krankeledenstraat en het Lieve Vrouwekerkhof is verbonden met 'het Amersfoortse mirakel': de vondst van een Mariabeeldje in 1444, dat volgens de legende verantwoordelijk was voor een reeks wonderen in de 15de en 16de eeuw, waardoor de stad uitgroeide tot pelgrimsoord. Op de hoek van de laatgotische buitengevel zit nog de nis waarin destijds het Mariabeeldje ten toon zou zijn gesteld.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort