Carnaval Hoogland
Volledig scherm
Carnaval Hoogland © Nico Brons

Een optocht in de regen maakt de ware Hooglander geen fluit uit

Hoezo hoosbuien en windstoten? Hooglanders laten zich de grootste optocht van de regio echt niet zomaar afpakken. En dus besloten De Eemschuumers: It giet oan! Een uurtje later, dat wel. 

Als de familie Bos haar mobiele tribune de Hamseweg binnen rolt om naast café De Noot op te stellen, dan weet je: het komt goed. Het komt goed met de optocht van Hoogland. Met twee kratten Hertog Jan en een krat Heineken binnen handbereik, hun zelfgemaakte kostuums – dit jaar geïnspireerd op zakjes M & M’s – en plastic poncho’s voor de zekerheid, zijn ze vastbesloten zich niet door de weergoden te laten wegpesten.

,,Echte Hooglanders gaan er gewoon voor’’, lacht Petra Bos, die afgelopen weken tien dezelfde pakken in elkaar zette voor haar broers, zussen plus aanhang. ,,Was de optocht afgelast, dan waren we de kroeg ingedoken. Maar Hoogland zonder optocht is natuurlijk niet compleet.’’

Quote

Nu de beslissing is genomen, voelen we allemaal de adrenaline stromen.

Ronald van Wee, Publiciteitsman

En zo dachten ze er bij de organiserende carnavalsvereniging De Eemschuumers gisterochtend ook over. De 44ste editie – bij carnaval een lustrumjaar – zou wel heel treurig worden, zonder de traditionele bonte stoet van loopgroepen en praalwagens. ,,Dan zou er zeker een traantje worden gelaten’’, zegt publiciteitsman Ronald van Wee, met zijn rood fluwelen cape over de schouders, vlak voordat hij de prinsenwagen opstapt. ,,De bouwcommissie van de optocht heeft nog een extra ronde gemaakt, om te controleren of alle wagens veilig genoeg zijn om de wind te trotseren. En waar nodig zijn aanpassingen gedaan. Nu de beslissing is genomen, voelen we allemaal de adrenaline stromen.’’

Chocolademunten

Op de tribune bij Bos tovert zus Jacqueline ondertussen een plastic doos tevoorschijn met kaas en worst. Voor iedereen die na de zakken M & M’s wel toe is aan wat hartigs. Her en der wordt gezwaaid naar voorbijlopende nichtjes in de optocht, die als ‘schooiers’ met collectezakjes geld ophalen voor de organisatie. Carnavalsgrapje van de familie: ze doneren deze keer chocolademunten.

Quote

Carnaval is gewoon een superleuk feest. Dat laten we echt niet door de regen bederven.

Rens, Carnavalsvierder

Dat de miezeregen van tien over twee na twintig minuten is over gegaan in lichtelijk gekletter, lijkt weinigen te deren. Het publiek langs de kant is weliswaar in wat minder groten getale komen opdagen, de stemming is er zeker niet minder om. Verkleed als stewardessen en stewards lopen de klasgenootjes Rens, Cas, Sanne en Nova uit groep 8 van de Langenoord lachend in de optocht mee. ,,Carnaval is gewoon een superleuk feest. Dat laten we echt niet door de regen bederven’’, zegt Rens in zijn kreukvrije blauwe pakje.

Schuilen

Maar dan, even naar half drie, gaat het los. Met bakken tegelijk komt het naar beneden. De tribune van Bos veert op en neer van het gestamp op de Snollebollekes als de kelen proberen de striemende regen te overschreeuwen. Op straat rennen verpleegsters in hun korte rokjes richting de praalwagen voor hen, om te schuilen onder een uitstekende rand. ,, Het is vooral nat, maar verder ook niet’’, zegt zuster Isabelle met een lach. ,,Straks lekker naar Concordia voor de prijsuitreiking en dan krijgen we het vanzelf weer warm. Carnaval blijft gewoon superleuk.’’

In tegenstelling tot de optocht in Hoogland, werd gistermiddag die in Achterveld wel afgelast. Carnavalsvereniging De Puupenkoppen heeft de optocht verplaatst naar 22 maart.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort