Volledig scherm
In woningen zonder gas worden warmtepompen aangebracht. © Marnix Schmidt

Eerste gasloze wijken Amersfoort in Vathorst en Nieuwland

Zoveel mogelijk huizeneigenaren in Vathorst en Nieuwland overtuigen om hun huis gasloos of energieneutraal te laten maken. Dat is het doel van Klimaatmissie Nederland, dat deze week een voorlichtingscampagne start.

Vathorst en Nieuwland zijn de eerste wijken in Nederland na 1995 waar Klimaatmissie Nederland aan de slag gaat. Vervolgens komen ook woonwijken in Amersfoort en de rest van Nederland aan de beurt. ,,Het is spannend om te zien hoe het gaat lopen, omdat dit project nieuw is. We willen huizeneigenaren zoveel mogelijk faciliteren in hun wensen’’, zegt woordvoerder Arjan Bijman.

Zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur start het project met een roadshow in het winkelcentrum van Vathorst. Woningeigenaren kunnen dan meer te weten komen over het renovatieproces dat nodig is om aardgasloos te wonen. Maatregelen die besproken worden, zijn onder meer het plaatsen van een warmtepomp en zonnepanelen. Ook komt aan de orde hoe warmte en kou centraal wordt opgewekt in de buurt. 

Vervolgens nodigt Klimaatmissie Nederland wijkbewoners op 12 juni bij de Rabobank in Vathorst en op 19 juni in de wijkboerderij in Nieuwland uit voor een bewonersbijeenkomst. Daar wordt verteld over de financiering en uitvoering van grootschalige woningrenovaties. Wijkbewoners krijgen een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek waarbij zij eventuele drempels kunnen bespreken. 

Volgens Bijman komen alle huizenbezitters van Vathorst en Nieuwland in aanmerking voor renoveren. ,,De financiering van collectieve woningrenovatie naar gasloze woningen gaat via het Nationaal Energiebespaarfonds. Je hoeft dus niet je hypotheek te verhogen of een gevulde spaarpot te hebben. De details kunnen woningeigenaren bespreken met onze financieel experts.’’

Tempo

Het project dat in Vathorst en Nieuwland start, past binnen de ambities van de landelijke en lokale overheid om woningen energieneutraal te maken. De gemeente Amersfoort wil in 2030 CO2-neutraal zijn, al concludeerde wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) in januari al dat dit in het huidige tempo niet gaat lukken.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort