Volledig scherm
Eetcafé Alanya verkoopt alleen afhaalmaaltijden. Binnen eten mag niet meer. © Google Maps

Eigenaar Alanya wanhopig over dreiging gemeente met sluiting

UPDATEEigenaar Bayram Ilhan en zijn zoon Sezer zijn boos en wanhopig, nu de gemeente Soest dreigt met sluiting van hun eetcafé Alanya aan de Soesterbergsestraat. Ze verwijten burgemeester Rob Metz dat hij zijn oren laat hangen naar drie klagers uit de buurt.

 ,,53 steunbetuigingen uit de buurt en 1.200 handtekeningen van klanten tellen kennelijk niet mee'', zegt Sezer. Hij laat de lijsten met adressen zien. Daaronder ook mensen pal naast de zaak die hun handtekening hebben gezet onder een verklaring dat ze geen hinder ondervinden van Alanya. ,,Ik heb ze aan de burgemeester laten zien, maar hij keek er niet eens naar.''

Buurtbewoners klagen volgens de gemeente over schreeuwende bezoekers tot in de nachtelijke uren, overtreding van de sluitingstijd, afval van bezoekers in tuinen en veelvuldig parkeren voor uitritten van omwonenden. De gemeente gaan nu de duimschroeven aandraaien en eist 2500 euro voor de eerstvolgende keer dat er overlast wordt ervaren. Na twee overtredingen wordt de zaak definitief gesloten.

Sezer: ,,Onzinklachten. Pesterij. Ze willen ons gewoon weg hebben. Eén keer kwam de overbuurman om zes voor tien uur een bestelling doen. Toen hij de deur uitging was het drie minuten over tien. Meteen stonden er handhavers binnen, die zonder zich normaal voor te stellen meteen papieren eisten en zo. Intimiderend. Waarom niet gewoon communiceren hierover"?

Het eetcafé werd in oktober vorig jaar door burgemeester Metz enige tijd gesloten wegens dezelfde klachten. Een drankvergunning werd toen ingetrokken. De zaak werd sindsdien alleen een afhaalrestaurant tot 22.00 uur en zondags tot 20.00 uur. De Ilhans mochten wel tot middernacht maaltijden bezorgen. Maar sinds de jongste aanschrijving vrijdag is dat volgens Sezer ook opeens teruggedraaid tot tien uur. 

Ontslaan

De ondernemer heeft nu nog een week de tijd om een bezwaar te maken tegen het besluit. ,,Ik zit hier al sinds 2002 en heb al vijf mensen moeten ontslaan'', zegt Bayram. ,,Ik ben nu 60, hoe moet ik anders aan werk komen? Ik ben een hardwerkende ondernemer die z'n best doen om overlast tegen te gaan.''

Sezer: ,,We hebben regelmatig buurtoverleg.'' Hij laat een filmpje zien van buurtbewoners die in de zaak komen praten over mogelijke overlast. ,,Alleen die drie bewoners, die we altijd uitnodigen, komen nooit. Ze hebben maar één doel: ons kapotmaken en ze krijgen de gemeente nog mee ook.''

Ze hebben geen idee hoe ze sluiting nu nog kunnen voorkomen. De rechter inschakelen wordt hun te duur. Gemeenteraadsleden die het voor hun op zouden kunnen nemen, vertrouwen ze niet. ,,Soest wil ons wegjagen'', zegt Sezer teleurgesteld.

Bij de gemeente komen vragen binnen over de noodzaak van het voorgenomen optreden tegen Alanya. Volgens een gisteren opgestelde verklaring van B en W is dat gedaan wegens de overlast in het verleden én na recente klachten. 'In 2017 zijn de drank- en horeca- en de exploitatievergunning ingetrokken. De reden was het slechte levensgedrag van één van de eigenaren (een andere zoon van Bayram Ilhan, red.) en een ontoelaatbare inbreuk op het woon- en leefklimaat.'

De straat waar Alanya is gevestigd, kent een lange geschiedenis van overlast, aldus Soest. 'Doordat wij op deze locatie streng toezicht hebben op naleving van de regels, is de overlast inmiddels teruggebracht tot een acceptabel niveau'.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort