Volledig scherm
© epa

Einde aan woud van pufjes: keuze voor juiste inhalator makkelijker gemaakt voor artsen in Eemland

Huisartsen en longartsen in de regio Eemland kunnen vanaf vandaag makkelijker een keuze maken uit de ongeveer 130 inhalatoren voor hun patiënten. Verschillende zorgverleners hebben de handen ineengeslagen om de keuze voor het juiste pufje te vereenvoudigen.

Met het 'beperkte geneesmiddelenoverzicht', dat gisteravond werd gepresenteerd in Amersfoort, moet het voor behandelaars makkelijker worden om de juiste inhalator voor te schrijven. ,,Sommige voorschrijvers zien door de bomen het bos niet meer", zegt poliklinisch apotheker Matthijs Jager van de apotheek van het Meander Medisch Centrum. Hij werkte mee aan het zogeheten formularium dat geldt voor de regio Eemland.

Dankzij een longarts, een longconsulent, een huisarts, een zorgmanager en apothekers krijgen artsen nu een beperkte keuze in inhalatoren. Op het formularium voor astmapatiënten zijn drie soorten inhalatoren genoteerd, die voor COPD-patiënten telt er vier.

Verkeerd

Quote

Elk pufje heeft zijn eigen instructie en als je wisselt of twee verschil­len­de gebruikt, bestaat het risico dat het verkeerd gaat

Matthijs Jager, apotheker Meander Medisch Centrum

Doel van het formularium is er niet alleen voor zorgen dat de keuze voor behandelaren makkelijker wordt, maar ook dat een longarts de weg volgt die een huisarts is ingeslagen. ,,Artsen blijven dezelfde soort inhalator voorschrijven. Elk pufje heeft zijn eigen instructie en als je wisselt of twee verschillende gebruikt, bestaat het risico dat het verkeerd gaat”, zegt Jager.

Want bij verkeerd gebruik van een pufje kan de klacht verslechteren, ziet een patiënt vaker een arts, of volgt er in het slechtste geval een opname, die de voorschrijvers nu hopen te voorkomen.

Het Longfonds juicht de ontwikkeling toe en hoopt dat zorgverzekeraars ook meegaan. Patiënten moeten nu als gevolg van het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars regelmatig wisselen van inhalator. ,,Wij hopen dat dit formularium dat kan voorkomen”, zegt woordvoerder Herman Vijlbrief.

Jager erkent dat probleem en zegt dat ook zorgverzekeraars worden benaderd over het formularium.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort