Volledig scherm
Een loverboy-slachtoffer © AD

Eis 2,5 jaar vanwege loverboypraktijken

De van loverboypraktijken beschuldigde Zoë D. (21) uit Amersfoort moet als het aan het Openbaar Ministerie in Utrecht ligt tweeëneenhalf jaar de cel in. Zijn handlanger en plaatsgenoot  Medet A. (22), die tevens terecht stond voor gewelddadige afpersing,  hoorde twee jaar tegen zich eisen.

Ook twee klanten van het 17-jarige slachtoffer dat door D. tot prostitutie zou zijn gedwongen, moeten wat aanklager J.Haeck betreft hun zonden achter de tralies overdenken.

Haeck eiste drie maanden gevangenisstraf tegen de 42-jarige Machiel P. uit Urk voor het hebben van betaalde sex met een minderjarige. Tegen Zong H. (29) uit Hooglanderveen werd voor hetzelfde vergrijp één maand cel geëist.

Uitbuiten
De 21-jarige D. stond gisteren samen met plaatsgenoot Medet A. (22) voor de rechter op verdenking van het stelselmatig uitbuiten, mishandelen en prostitueren van het destijds minderjarige slachtoffer. De hoofdverdachte, die volgens het openbaar ministerie alle trekken van een loverboy vertoont, zou bovendien hebben gedreigd naaktfoto's en filmpjes van het meisje te verspreiden.


De jonge autohandelaar maakte volgens justitie van augustus 2013 tot februari 2014 ernstig misbruik van de Bunschotense, die hevig verliefd op hem was en uit angst voor zijn woedeaanvallen geen 'nee' durfde te zeggen als hij mannen voor haar regelde om mee naar bed te gaan.

Het geld dat ze opstreek door betaalde seks met eerst familieleden van de verdachte en later wildvreemden, moest ze volgens een dramatische verklaring die werd voorgelezen in de rechtbank consequent inleveren. 'Af en toe kreeg ik tien euro van je. Ik voelde me smerig en misbruikt en had niemand waar ik heen kon. Ik zal dit mijn leven lang bij me dragen', aldus het slachtoffer bij monde van slachtofferhulp.

Quote

Ik voelde me smerig en misbruikt en had niemand waar ik heen kon. Ik zal dit mijn leven lang bij me dragen

17-jarige slachtoffer

Zoë D. bleef stoïcijns onder het kruisverhoor van de rechtbank, die hem confronteerde met belastende tekstberichten op vier telefoons en het gebruik van de computer van zijn autobedrijf voor het plaatsen van seksadvertenties. ,,Ik heb er niks mee te maken. Ze is nooit mijn vriendin geweest. Ik heb haar twee oude mobieltjes gegeven, omdat ze thuis problemen had. Die hebben ze tegen me gebruikt. Ik ben er ingeluisd door andere jongens, omdat ze jaloers op me zijn vanwege mijn bedrijf,'' zo bepleitte de Amersfoorter zijn onschuld.

Zijn kompaan Medet A., die volgens de aanklager namens zijn vriend afspraken regelde voor het meisje, deed er voornamelijk het zwijgen toe.


Honderduit

De 42-jarige Machiel P. uit Urk praatte wel honderduit. Het klopt dat het meisje hem was aangeboden en dat hij na twee mislukte afspraken de derde keer met haar op een kamer in het Mercurehotel aan de Nieuwepoort belandde, maar tot seks was het niet gekomen.

P. zei evenmin te hebben geweten dat de Bunschotense minderjarig was. Eén ding wist hij wel zeker: Het was Zoë D. aan wie hij de paar honderd euro betaalde voor de achteraf niet geleverde diensten.

Afgelegen plek
Verdachte Hong Z. uit Hooglanderveen (29) was niet aanwezig om uitleg te geven waarom hij op een afgelegen plek met het meisje in een auto zat en Medet A. daarvoor 50 euro overhandigde.

De zaak tegen de vermeende loverboys en twee van hun klanten wordt vanochtend hervat met het formuleren van de eis door het Openbaar Ministerie. Zoë D., die een enkelband draagt, kan de uitspraak net als de overige verdachten daarna thuis afwachten.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort