Elf jaar cel voor Hooglander Ron K. voor wurgen en neersteken ex met keukenmes

videoDe 54-jarige Ron K. uit Hoogland moet elf jaar de gevangenis in voor het doden van zijn ex-vriendin Wilma de Jager (51) uit Naarden-Bussum. Het Openbaar Ministerie had 15 jaar geëist wegens moord , maar de rechtbank hield het bij opzettelijke doodslag. K. moet ook 58.000 euro schadevergoeding betalen aan de opgroeiende kinderen van het slachtoffer.

Het werd een vonnis zonder aanloop vanmiddag in de volgepakte rechtszaal die bol stond van de spanning. Ron K. was nog niet binnengeleid door de arrestantenbewakers of de rechter nam het woord. ,,Het staat vast dat u Wilma de Jager heeft gedood’’, luidde zijn openingszin. ,,Er kan echter niet worden aangetoond hoe de ontmoeting destijds precies is verlopen. Hoeveel tijd er tussen uw handelingen zat, weten we niet. Daarom wordt u niet veroordeeld voor moord.’’

De rechtbank spaarde Ron K. voor het overige niet. ,,U heeft haar op brute en uiterst gewelddadige wijze gedood door haar eerst te wurgen en daarna met een mes meerdere keren in haar hals te steken”, sprak de rechter tegen de Hooglander, die met gebogen hoofd zijn vonnis aanhoorde.

Tranen

In de rug van Ron K. zat de familie van het slachtoffer rijendik op de publieke tribune. Bij het horen van de strafmaat werd er gemompeld, al viel niet op te maken of het van instemming of afkeuring was. Enkele vrouwen lieten hun tranen de vrije loop. Buiten hun blikveld hoorde de familie van K. het vonnis aan op de eerste verdieping van de rechtszaal.

Quote

Terwijl De Jager op de grond ligt, loopt K. naar de keuken om een mes te pakken. Terug in de kamer steekt hij zijn ex-part­ner een aantal keren met brute kracht in haar hals en nek.

Het drama dat de moeder van drie kinderen het leven kostte en haar collega – beiden werkten in het Meanderziekenhuis in Amersfoort – en ex-vriend elf jaar achter de tralies zet, voltrok zich op 14 december vorig jaar. Het stel was na zeven jaar uit elkaar gegaan, iets dat de door het Openbaar Ministerie als narcistisch afgeschilderde Ron K. maar moeilijk kan verkropppen. De Jager besloot die dag haar ex nog één keer op te zoeken in diens woning aan de Hoge Geeren in Hoogland in de hoop dat ze daarna verder zou kunnen met haar leven.

Voor altijd onduidelijk

Het zou anders lopen. Wat er precies wordt besproken tussen de twee blijft voor altijd onduidelijk, maar feit is dat K. op enig moment zijn handen om de keel van De Jager legt in een poging haar te wurgen. Forensisch artsen stelden na haar dood vast dat ze de verstikking overleefde. K. komt niet bij zinnen. Terwijl De Jager op de grond ligt, loopt K. naar de keuken om een mes te pakken. Terug in de kamer steekt hij zijn ex-partner een aantal keren met brute kracht in haar hals en nek.

Volledig scherm
Verdachte Ron K. © Nicole van den Hout

Wilma de Jager blaast haar laatste adem uit. K. belt zijn zoon en later zijn broer met de mededeling dat er iets vreselijks is gebeurd. Niet veel later wordt de politie ingeseind en volgt de arrestatie van de Hooglander voor de ogen van geschokte buurtgenoten.

Toerekeningsvatbaar

Ron K. kan zich niet beroepen op ontoerekeningsvatbaarheid, oordeelt de rechter. ,,U heeft geen stoornis die daar aanleiding toe geeft.’’

De rechtbank acht de kans op herhaling niet groot. ,,Daarom is het geen twaalf maar elf jaar geworden. U bent bruut te werk gegaan en het slachtoffer had geen enkele kans.’’

Schadevergoeding

De nabestaanden van De Jager vroegen tijdens het proces een schadevergoeding van bijna 140.000 euro voor het aangedane leed. De rechter wees een gezamenlijke bedrag toe van 58.000 euro. Een van de andere nabestaanden krijgt 6000 euro.

De advocaat van Ron K. kondigde vooraf aan het vonnis aan in hoger beroep te gaan, mocht de straf hoger uitvallen dan acht jaar.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort