Volledig scherm
Ron van der Spoel: 'Dat het zo snel zo aanslaan, had ik nooit verwacht'. © Bram Petraeus

Elke dag een verse gebedstip van iPray2day

'We zien wel wat het wordt'. Met die insteek, en dus zonder enige tamtam, lanceerde Ron van der Spoel (46) uit Amersfoort op 1 januari iPray2day, een gratis app waarin gebruikers elke ochtend een onderwerp krijgen aangereikt om voor te bidden. Nu, nog geen week later, is het programmaatje voor telefoon en tablet al duizend keer gedownload.

Van der Spoel, raadslid voor de ChristenUnie in Amersfoort en oprichter van de kerkelijke Kruispuntgemeente in Vathorst, weet niet wat hem overkomt. ,,Dat het programmaatje zo snel zou aanslaan, had ik nooit verwacht."

Het idee voor de applicatie ontstond bij hem aan de keukentafel. ,,Ik ben christen en bid elke dag. Dan merk je dat je op een gegeven moment elke dag hetzelfde riedeltje afdraait. Het is niet makkelijk om dagelijks een nieuw onderwerp te vinden om voor te bidden. En dat, terwijl er zo veel zaken in de wereld onze aandacht vragen."

Quote

Ik heb één redacteur in dienst, mijn dochter van 20

Ron van der Spoel

Hij vroeg zes christelijke instellingen, waaronder de EO en vluchtelingenstichting Gave, hem te helpen bij het dagelijks aandragen van een nieuw onderwerp. ,,Ze waren direct zeer enthousiast." En zo kon op 3 januari worden gebeden voor een beter jaar voor kinderen wereldwijd, en gisteren voor vrouwen in gedwongen prostitutie.

,,Daarnaast zal ikzelf ook werkelijks een onderwerp aandragen."
De organisatie achter de app is klein. ,,Ik heb één redacteur in dienst: mijn dochter van 20. Zij zorgt ervoor dat er elke dag nieuwe onderwerpen op komen."

Hoewel de app Nederlandstalig is, wordt hij ook in het buitenland gedownload. ,,Brazilië, Portugal... ik vermoed door Nederlanders die zijn geëmigreerd. Mocht de app succesvol blijven, dan sluit ik niet uit dat we overschakelen op het Engels. Mede daarom hebben we al voor een internationale naam gekozen. Ook zullen we dan het aantal organisaties dat meedoet, uitbreiden."

iPray2day is te gebruiken op besturingssystemen van Apple en Google (Android).  

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort