Volledig scherm
Na acht jaar geniet het muziekfestival in bos Birkhoven ook al zo’n bekendheid dat het ook internationaal lijkt te zijn doorgebroken. © Saskia Berdenis van Berlekom

‘Uniek’ Into the Woods in heel Europa op de kaart

De achtste editie van Into the Woods was voor de duizenden bezoekers nog eens de bevestiging: het festival in het ‘sprookjesbos’ is visueel en muzikaal het beste wat Amersfoort en de wijde omtrek te bieden hebben.

,,Ik ga naar heel veel festivals van dit kaliber, maar dit is volslagen uniek’’, aldus een Amersfoortse bezoeker. ,,Het heeft zo veel meer te bieden; als je achteraf de foto’s en filmpjes ziet, denk je: dat heb ik niet eens gezien…’’

De psychedelische lichtwerking in het avondbos, de bizarre objecten in de bomen, de verrassende kraampjes. En het was weer een tikkeltje meer dan voorgaande jaren. Dat de bezoekers op de regenachtige vrijdagavond drijfnat werden kon de pret amper bederven.

Hiphop

Naast de stuwende grooves, elektronische soul, ritmische reggae, en energieke techno op podia als het Beukenbos en de Takkenstage, vormde de hiphop van de puur Amersfoortse formatie DAC een van de andere hoogtepunten. Speciaal voor het bosfestijn traden Jiggie djé, Diggy Dex, Wudstick en hun vrienden zaterdagavond laat voor het eerst weer samen op om het festival mee af te sluiten. Het werd een feestelijke ode aan hun ‘Keistad’, voor een swingende massa op het podium Champagnerie waar veel bezoekers ook niet schroomden in ondergoed een duik in een van de hottubs te nemen.

Elders in het bos ging het niet minder los. Op podium Beukenbos waar techno fans uit hun dak gingen op sets van de Duitse dj Ateq, de Britse techno-dj Shifted, bij de brandweerwagen waar de sfeer uitgroeide tot een swingend reggaefeest, of in het oude openluchttheater, omgedoopt tot Bosspot, waar de funky afrobeat van de band Koffie tot een haast zwoele sfeer leidde.

Volledig scherm
Het is al lang niet meer een Amersfoorts feestje maar zaterdag voerden volle pendelbussen duizenden bezoeker naar het station. © Saskia Berdenis van Berlekom

Regen

De meesten lieten zich vrijdagavond niet ontmoedigen door de voortdurende regen. Wel werden voor de opening nog tickets tegen bodemprijzen aangeboden. Die werden voor de tweede dag weer opgekocht door fans die geen kaartje hadden kunnen bemachtigen voor het uitverkochte festival. Zaterdag was het terrein dan ook afgeladen vol.

Na acht jaar geniet het muziekfestival in bos Birkhoven ook al zo’n bekendheid dat het ook internationaal lijkt te zijn doorgebroken. Het is al lang niet meer een Amersfoorts feestje maar zaterdag voerden volle pendelbussen duizenden bezoeker naar het station. En Into the Woods trekt inmiddels fans uit Duitsland, Engeland en België. Velen zijn vastbesloten op 20 en 21 oktober Into the Woods op de NDSM-werf in Amsterdam te gaan bezoeken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort