Enorme schade bij plofkraak in winkelcentrum Schothorst: ‘Alsof een bom ontplofte’

VIDEOOmwonenden van winkelcentrum Schothorst zijn afgelopen nacht ruw gewekt door een plofkraak op de geldautomaat tegenover de Jumbo. Van de dader of daders ontbreekt de ochtend na de kraak nog ieder spoor, maar volgens de politie staat al wel vast dat er geen buit gemaakt is.

Eén knal, rond de klok van half vier. Dan even niets. En dan een nog véél en véél hardere knal. ,,Alsof er een bom ontplofte”, zegt Henny van Empelen na een slapeloze nacht. Met haar man Peter woont ze direct boven de geldautomaat van de Rabobank, tegenover de Jumbo. ,,Het is een wonder dat de ruiten er nog in zitten.”

Geslapen hebben ze voor hun gevoel eigenlijk niet. Na de twee harde knallen, waarvan de laatste de ‘rake’ moet zijn geweest, staat die nacht voor ze het weten een agent voor deur. ,,We moesten direct naar buiten”, aldus Henny. ,,Tijd om even wakker te worden was er niet. ‘Snel je jas pakken en wegwezen’, riep de agent me toe.” Het echtpaar hoort later dat de haast nodig was, omdat de politie vreesde dat de daders nog explosieven rond hadden laten slingeren.

De politie heeft zo’n drie uur nodig om tot de conclusie te komen dat dat niet het geval is. Al die tijd staat het echtpaar buiten, net als tientallen andere Amersfoorters die boven het winkelcentrum wonen. ,,Sommigen gingen naar familie in de buurt, anderen gingen maar in hun auto zitten om het nog een beetje warm te houden”, aldus Peter. Na anderhalf krijgen de verkleumde omwonenden onderdak in het nabijgelegen verzorgingscentrum De Koperhorst.

Quote

We moesten direct naar buiten. Tijd om even wakker te worden was er niet.

Henny van Empelen, omwonende
Volledig scherm
De plofkraak bij een filiaal van de Rabobank in Amersfoort, die veel schade opleverde. © Koen Laureij

Tweede keer

Tegen zes uur in de ochtend mogen Henny en Peter weer naar huis, maar van slapen komt het dan al niet meer. ,,Ik heb het geprobeerd hoor, maar ik lag te stuiteren in mijn bed”, zegt Henny. ,,Ik ben maar wat gaan schoonmaken. Je moet toch wat. We zijn inmiddels ervaringsdeskundigen.” Dat laatste is geen overdrijving: in 2016 was dezelfde geldautomaat ook al doelwit van plofkrakers. Ook toen was de schade groot, en moesten de Van Empelens en hun buren hun huis uit.

Net als in 2016 zijn de verdachten hoogstwaarschijnlijk gevlucht op een scooter, zegt politiewoordvoerder Maren Wonder. Een zwarte, dit keer. Ze zouden via de Holkerweg zijn gevlucht richting het Gerard van Velzenpad, de naastgelegen woonwijk in. ,,Vanaf dat punt ontbreekt ieder spoor van de verdachte of de verdachten, dus we komen graag in contact met mensen die meer weten”, aldus Wonder.

Burgemeester Bolsius, die in het holst van de nacht én gistermiddag poolshoogte kwam nemen, spreekt van een ‘verwerpelijke actie’. ,,Je vernield andermans eigendommen, brengt mensen in gevaar... en waarvoor? Je slaagt bijna nooit.”

Volledig scherm
De ochtend na de plofkraak wordt de geldautomaat gerepareerd. © Keistadnieuws

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort