Volledig scherm
PREMIUM
Ex-verslaafde Henk Nagel voor afkickkliniek Hope Rehab Center Thailand waar hij nu manager is. © Sjaak van de Groep

Ex-verslaafde runt succesvolle afkickkliniek in Thailand

afkickkliniekSpakenburger Henk Nagel (36) gebruikte zestien jaar drugs en alcohol. Hij spendeerde anderhalf jaar van zijn leven in vijf verschillende afkickklinieken. Op zijn dertigste ontvluchtte hij 'clean' Bunschoten-Spakenburg. Ruim drie jaar geleden vertrok hij naar Thailand, waar hij meehielp een succesvolle afkickkliniek ten zuiden van Bangkok op te zetten. Hij is nu de manager van Hope Rehab Center Thailand.

Volledig scherm
De verslavingskliniek ligt vlakbij de kust. © Sjaak van de Groep

Donkere wolken pakken samen boven de Golf van Thailand. Henk Nagel - boom van een kerel, slippers, korte broek, grijs bloesje - inhaleert aan zijn vape pijp. De elektrische pijp is de laatste stap om van zijn sigarettenverslaving af te komen. De afkickkliniek op een heuvel heeft wat weg van een kuuroord, een vakantiepark met uitzicht over zee. De gasten komen echter niet voor vertier. Ze vechten tegen verslaving.

Henk wandelt in rap tempo door de glooiende, jungleachtige achtertuin. Hij leidt vandaag een groepssessie in het 'Thaihouse'. Daar klettert de regen op het dak. Kleurrijke gordijnen en houten stoelen waar uren fenomenaal snijwerk inzit. De airco blaast. Een stuk of twintig cliënten zien hoe het er soms hard aan toe gaat. Er vloeien tranen. ,,Ik werk met een onbetrouwbare doelgroep die liegt, bedriegt en denkt het allemaal al te weten. Maar het zijn wel goede mensen. Ik praat tegen hun verslaving'', zegt Henk later. Een Australiër beaamt dat. ,,Henk trapt nooit in mijn bullshit.''

Snoeihard
Henk, een boerenzoon, opereert snoeihard, als een olifant in een porseleinkast. Een jongen die ongeïnteresseerd met zijn telefoon speelt, verbant hij uit de groep. ,,Mensen willen hier hun leven redden en jij loopt te klooien,'' foetert hij. Zijn collega's noemen het zijn 'Dutch diplomacy' oftewel: geen diplomatie. Maar tijdens een quiz over hoe je terugvallen - relapsing - kunt voorkomen, wordt ook gelachen. En buiten begint de zon te schijnen, regenseizoen in Thailand.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort