Volledig scherm
© ANP

Extra onderzoek naar dode baby's Amersfoort

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag extra onderzoek gelast in de zaak over Johanna H. uit Amersfoort, die in 2002 en 2004 haar pasgeboren baby’s zou hebben gedood.

De vrouw is eerder vrijgesproken, doordat zowel het gerechtshof als de rechtbank meende dat niet met zekerheid was vast te stellen of de baby’s levend ter wereld waren gekomen. Daarom kon een strafbare poging tot doodslag op de baby’s niet worden bewezen, was het oordeel. De Hoge Raad verwees de zaak evenwel terug. De vraag die volgens de hoogste rechter moet worden beantwoord, is of het aannemelijk is dat de baby’s dood ter wereld kwamen. Pas als dat het geval is, kan de vrouw opnieuw worden vrijgesproken. Een gynaecoloog moet daarom het dossier extra bestuderen, besloot het hof.

Quote

Ik weet dat ik de baby in een blik heb gelegd. Dat moet wel,
maar ik zie het mezelf niet doen.

Johanna H.

De vrouw stapte in 2014 naar de politie, omdat ze niet meer met haar geheim kon leven. ,,Ik voelde me zo schuldig dat ik mijn plicht moest doen en naar de politie ben gestapt om mezelf aan te geven’’, zei H. tijdens een behandeling van haar zaak in de rechtbank Midden-Nederland. Op de vliering van H’s woning deed de politie in februari 2014 een gruwelijke vondst. In een beautycase liggen botjes van een pasgeboren baby en een vergane handdoek. Een groot blik herbergt een dichtgeknoopte vuilniszak met daarin een babylijkje in verregaande staat van ontbinding.

Bij de politie doet ze in zeven verhoren hortend en stotend haar verhaal. Emotioneel en verward vertelt ze dat ze haar twee baby’s als een vod heeft weggedaan. Dat ze hun geen zorg heeft gegeven en in haar ogen dus heeft vermoord. ,,Ik heb ze laten versterven.’’

De kinderen waren op het toilet geboren. Na de geboorte liet de vrouw de baby’s in de pot liggen. De vrouw zou tijdens de zwangerschap hebben gerookt en weekeinden hebben gefeest, met gebruik van alcohol, cocaïne en xtc. Volgens één gynaecoloog is de kans dat de baby’s dood zijn geboren ‘aannemelijk’, een ander vond het ‘een reële mogelijkheid’.

Behalve inhoudelijk onderzoek door de gynaecoloog moet er ook nieuw onderzoek komen naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte vrouw. Zij heeft last van een chronische depressie en verschillende andere psychische problemen.

Heftiger

Waarom H. deed wat ze deed, is altijd een raadsel gebleven. ,,O, nee niet weer, dacht ik toen ik vlak voor de bevalling ontdekte dat ik zwanger was’’, zei ze in 2014 tegen de rechter. ,,Het gevoel was nog heftiger dan de vorige keer. Maar nu zou ik het anders doen. Ik zou hulp vragen of de baby te vondeling leggen. Maar waarom ik het weer niet deed? Ik denk uit angst. Ik zag dat deze baby anders lag dan de vorige. Met de beentjes over de rand van de wc en het ruggetje naar mij toe. Ik weet dat ik het in een blik heb gelegd. Dat moet wel, maar ik zie het mezelf niet doen. In een vuilniszak moet ik de baby hebben gewikkeld. Daar herinner ik me niets van.’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort