Een F-16 vloog maandag over Amersfoort.
Volledig scherm
Een F-16 vloog maandag over Amersfoort. © Qphoto

F-16 boven Amersfoort: Defensie oefent nu alleen noodzakelijke vluchten

Militaire helikopters en een F-16 boven Amersfoort zijn maandag veel Amersfoorters opgevallen. Is er vanwege de coronacrisis opeens meer oefenruimte in het luchtruim gekomen? ,,Nee, maar het maakt het wel makkelijker’’, zegt overste Sidney Plankman, Defensievoorlichter.

Defensie is niet méér aan het oefenen geslagen door het coronavirus, aldus Plankman. ,,Nee, wij hebben zelf ook te maken met de richtlijnen van het RIVM. Daarom zijn alle grote oefeningen afgeblazen. We trainen nu alleen enkele basistaken, in dit geval het bewaken van het luchtruim. Onze inzetbaarheid moet zoveel mogelijk gegarandeerd blijven.’’

Oefengebied

De F-16 die maandag over kwam vliegen, komt van de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant en was volgens Plankman op weg naar een oefengebied boven de Noordzee. De helikopters kwamen ook van een van de Brabantse vliegbases en die maken vlieguren boven diverse gebieden in Nederland, zoals de Veluwe. ,,Het vliegverkeer boven Amersfoort was dus transitieverkeer, er werd niet boven de stad geoefend’’, aldus de overste.

Het gebeurt wel vaker dat er militair vliegverkeer is boven de stad, maar vanwege de stilte in het luchtruim is het volgens Plankman Amersfoorters meer opgevallen dat er een straaljager en helikopters boven de stad vlogen. Op Volkel staan dag en nacht twee F-16’s klaar die indien nodig direct kunnen uitrukken.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort