Volledig scherm
© Istvan Kovi

Festival Franje verdwijnt uit Amersfoort

Festival Franje stopt in Amersfoort. De organisatie van het tien jaar oude theaterfestival ziet er door het cultuurbeleid van de gemeente geen heil meer in en gaat zich richten op het zusterfestival in het Noorse Arendal.

,,Stond het culturele veld in Amersfoort al langer onder druk, inmiddels is duidelijk dat het culturele rendement op de investeringen van de vennootschap in Arendal beduidend hoger is dan die in Amersfoort", schrijft de organisatie in een persbericht. ,, Simpel gezegd: het is in Noorwegen goedkoper en makkelijker om kansen te creëren voor Amersfoortse kunstenaars dan in Amersfoort."

Volgens de organisatie blijft een vestigingsbeleid voor kunstenaars uit in Amersfoort, waardoor culturele broedplaatsen uit de stad verdwijnen en er geen plekken meer zijn waar kunst gemaakt kan worden. ,,Dan is er ook niets te tonen". Door de bezuinigingen op cultuur zijn makers en instituten alleen nog maar bezig met overleven en is er geen ruimte voor samenwerking, constateren de organisatoren. ,,Een cultuurbeleid dat louter gericht is op laagdrempelige consumptie is vijandig t.o.v. diversiteit, experiment en lokaal talent."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort