Volledig scherm
Aan De Delta werden in september vier roodwitte hekken geplaatst, om fietsers af te remmen. © Saskia Berdenis van Berlekom

Fietsers straks tóch langs het Gangboord in Kattenbroek

Er komt een nieuwe fietsroute tussen Amersfoort-Noord en het centrum, en die loopt direct langs het Gangboord in de wijk Kattenbroek. De nieuwe route wordt, als het juridisch mogelijk is, verboden terrein voor lawaaiige en vervuilende benzinebrommers.

Dat is het gevolg van een besluit, dat de gemeenteraad van Amersfoort vanavond nagenoeg unaniem nam. De stem van Amersfoort2014 werd door ziekte van het enig raadslid van de partij niet meegenomen. De andere eenmansfractie, BPA, onthield zich van stemming omdat ze zich in geen van de opties kon vinden.

Hiermee is een einde gekomen aan een dossier, dat máánden op de agenda van de politiek stond en in Kattenbroek tot veel ophef leidde. De nieuwe route loopt vanaf Het Masker over de Groote en de Kleine Kreek om vervolgens via het Gangboord over de Rondweg-Noord aan te takken op de Ruimtevaart, op bedrijventerrein Calveen. Bewoners van het Gangboord, een woonstraat, vrezen gevaarlijke situaties.

Maar de bewoners van de Delta, van wie de straat ook op de nominatie stond om tot route te worden gebombardeerd, kwamen óók in verzet. ,,We kiezen nu eigenlijk voor de minst slechte oplossing”, verwoordde GroenLinks-raadslid Dillian Hos het breedgevoelde dilemma. 

Het plan voor het verbod voor benzinebrommers, werd door SP, Actief en BPA niet gesteund. In dit plan wordt een onderscheid gemaakt tussen elektrische (en dus niet-vervuilende) tweewielers, en scooters en brommers die worden aangedreven door brandstofmotoren die uitlaatgassen uitstoten en lawaai maken.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort