Volledig scherm
Jakob Nieweg (1877 – 1955), Ouder Paar, olieverf op doek 1924. © Ep de Ruiter

Flehite verwerft schilderij van Amersfoorter Jacob Nieweg

Museum Flehite heeft het schilderij Ouder Paar (1924) van de Amersfoortse kunstenaar Jakob Nieweg gekregen. 

Het is geschonken door verzamelaar Els Blokker. Het doek maakt onderdeel uit van een privécollectie Nardinc, die eerder dit jaar in bezit kwam van het museum Singer in Laren. Het schilderij van het oudere tweetal viel daar echter buiten; dat was sinds 2002 in bruikleen bij Flehite. In dat jaar hield het museum een tentoonstelling over Nieweg.

,,We zijn heel blij met dit fraaie schilderij en mevrouw Blokker zeer dankbaar voor deze schenking’’, reageert Onno Maurer, directeur van Flehite. ,,We delen dit schilderij graag met onze bezoekers, het is dan ook meestal in onze tentoonstelling te zien.’’

Nieweg (1877 – 1955), predikant, verwisselde in 1914 de kansel voor palet en penseel en werd kunstschilder. Veel van zijn kleurrijke landschappen, bloemen en fruitbomen zijn op te vatten als een ode aan de natuur. Hij vervaardigde ook vele portretten, diverse soorten stillevens en stadsgezichten. Lange tijd vormde het werk van Van Gogh een grote bron van inspiratie voor Nieweg.

Nieweg woonde lange tijd in Amersfoort en heeft daar ongetwijfeld het oude paar gezien. Gezien de kleding waren het mensen uit de arbeidersklasse, met doorleefde gezichten. Nieweg portretteerde graag zulke oude mensen, een thema dat tegenwoordig opnieuw in de belangstelling staat.

Het schilderij is tot en met 23 september te zien in de tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter, in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort