Volledig scherm
Friederieke Weisner van De Lieve Vrouw (links) en Harold Warmelink van Flint moeten volgens een rapport meer gaan samenwerken maar een gedwongen samengaan wordt afgeraden. © Fotomontage AD

'Flint en Lieve Vrouw moeten beter samenwerken'

Flint en De Lieve Vrouw  moeten veel beter samenwerken. Gezamenlijk optrekken op het gebied van programmering, educatie en marketing leidt tot een rijker aanbod, dat nog beter past bij de voorkeuren van de inwoners van Amersfoort en omgeving.

Quote

De twee organisa­ties werken zeer beperkt samen en kennen elkaar nauwelijks

Conclusie rapport LAgroup

Tot deze conclusie komt het cultureel onderzoeksbureau LAgroup. De huidige samenwerking tussen beide theaters wordt als minimaal betiteld. ,,Doorgaan op de oude voet is wat ons betreft geen optie'',  zo  stellen de onderzoekers, ,,omdat  daarmee de potentie niet wordt benut en beide organisaties te veel in de eigen comfortzone blijven.''

Fusie
Een fusie wordt afgeraden. Allereerst omdat beide theaters daartoe weinig bereidheid tonen. Gedwongen fusies leiden vrijwel nooit tot een positief resultaat, weet de LAgroup. Maar ook omdat dat geen financieel voordeel  oplevert. De bezetting is al zo minimaal, dat op personeel niet of nauwelijks valt te bezuinigen. Bovendien zal een fusie hoge reorganisatiekosten met zich meebrengen.

Het  onderzoek is een initiatief  van de gemeente Amersfoort. LAgroup kreeg de opdracht om uit te zoeken of er met een nauwe samenwerking een bezuiniging van 100.000 euro  valt te realiseren.

Geen gelukkig uitgangspunt, zo geven de onderzoekers aan. Als je met zo'n opdracht bij beide theaters langs gaat weet je van te voren dat je weinig bereidheid tot vrijwillige samenwerking aantreft. Het deze week naar buiten gebrachte rapport heeft het college overtuigd: de beoogde subsidievermindering en een  fusie zijn van de baan.

 De financiële positie van Flint en De Lieve vrouw, geleid door respectievelijk Harold Warmelink en Friederieke Weisner, wordt als 'kwetsbaar' betiteld. Het eigen vermogen van Flint valt weliswaar redelijk te noemen. Maar de rente  op een lening van 2,8 miljoen euro  voor de grote verbouwing uit 2014 reduceert wel het jaarlijkse beschikbare budget met 245.000 euro. En dat vijftien jaar lang.  

Volgens het rapport steekt het huidige bezoekersaantal van Flint  in de relatie tot de grootte van Amersfoort niet bepaald gunstig af  met vergelijkbare steden als Haarlem, Arnhem, Zaandam en Den Bosch. Met zo'n gering budget en de concurrentie van  culturele metropool Utrecht  is er voor Flint des te meer reden om de kracht te zoeken in inhoudelijke samenwerking.
 
Omzet
De Lieve Vrouw moest in 2015 gered worden met een  eenmalige subsidie van 250.000 euro. Het rapport constateert dat de weg omhoog met een netto-omzetstijging van 14 procent is ingezet.  Ook Flint doet het na de verbouwing beter: acht procent netto-omzet meer.
 
De door LAgroup noodzakelijk geachte samenwerking tussen beide theaters kan het best in gang worden gezet met een projectmatige aanpak, zo stellen de opstellers van het rapport. ,,Gezien het feit dat de twee organisaties tot nu zeer beperkt samenwerken en elkaar nauwelijks kennen, lijkt projectmatige samenwerking de meest realistisch en haalbare stap.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort