Volledig scherm
PREMIUM
© Marco de Swart

Fluor kan mijn realistische boekhouder wel gebruiken

ColumnHet liefste zou ik mijn eigen boekhouder op popzaal Fluor afsturen. Mijn boekhouder zegt namelijk altijd dat je realistisch moet zijn, als je geld uit wilt geven. Eerst goed kijken naar je inkomsten en dan pas plannen maken. Beetje ambitie mag wel, maar niet overmoedig worden. Als je investeert, houd dan de vinger aan de pols, benoem een kascommissie.

Roekeloze rakkers nemen risico's. Ik kan het gegoochel met geldbedragen rond het verlieslijdende Fluor niet zo goed volgen, maar ik heb het volgende begrepen: de popzaal krijgt elk jaar 470.000 euro subsidie van de gemeente Amersfoort.

Wat heb je nodig?
Om de nieuwe muziekbunker in te richten, kwam daar eenmalig 200.000 euro bij. Dan denk je: een poppodium, een zaal voor 500 bezoekers, daar komen solisten en bands optreden, wat heb je dan nodig? Nou, het was misschien wel handig geweest om eerst een excellente geluidsinstallatie en ook nog een voortreffelijke lichtinstallatie aan te schaffen.

Maar nee, dat deed Fluor niet. Waarom niet? Ik vrees dat het geld inmiddels naar interim-managers, beroepsadviseurs en businessplanners weggesluisd was. Al die stekeblinde mannetjes die overmoedige plannetjes bedenken, onrealistische begrotingen opstellen, drieste rapporten schrijven, vervolgens die zelfbedachte, verneukeratieve plannetjes weer schaamteloos bijstellen, die moeten immers ook eten. 

Betonschuur
De huur van de onaantrekkelijke betonschuur in de meest mistroostige uithoek van onze stad bedraagt 239.543 euro (wás 84.000 euro) per jaar, dat is bijna 20.000 euro (wás 7000 euro) per maand. De nieuwe huur is vastgelegd voor tien jaar. Tel uit je winst. Kunt u nog graaien, graai dan mee!

Fluor is nu ruim een jaar open, heeft volgens de onverschrokken interim-manager succesvol gedraaid, maar is zo goed als failliet. Dus moet er acuut een financiële injectie in van 230.000 euro en adviseert de beroepsadviseur dat er ook nog eens 350.000 euro subsidie nodig is om te voorkomen dat Fluor naar de kelder gaat. 

De wereldvreemde beroepsadviseur van Fluor zou de watten eens een keertje uit zijn oren moeten halen en naar mijn boekhouder moeten komen luisteren.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort