Volledig scherm
In de binnenstad werd gistermiddag de generale repetitie gehouden. © Nico Brons

'Fort Amersfoort’ klaar om koning te verwelkomen: 2300 dranghekken in de stad

Amersfoort is omgetoverd tot een fort voor het bezoek dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun familie straks aan de stad brengen.Op de valreep zijn gisteren en afgelopen nacht de laatste voorbereidingen voor Koningsdag getroffen.

Kilometers aan dranghekken moeten het publiek vandaag op afstand houden. De autoriteiten verwachten naar schatting 40.000 tot 50.000 Oranjefans in Amersfoort om tijdens de wandelroute een glimp van de koning en zijn familie op te vangen.

De Oranjes arriveren om elf uur bij de Mariënhof aan de Kleine Haag, waarna een wandeling van ruim twee uur door het zuidwestelijke deel van de binnenstad volgt, met als finish het Eemplein.

Om het koninklijke bezoek veilig te laten verlopen, worden zo’n 800 tot 1000 politiemensen ingezet. Een flink deel is in burger en mengt zich tussen het publiek. Om de 15 tot 20 meter staat een ‘spotter’ met het gezicht naar het publiek gericht. Daarnaast wordt het koninklijke bezoek afgeschermd door leden van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Vanaf hoger gelegen, strategische plekken houden veiligheidsmensen de nabije omgeving van de Oranjes in de gaten.

Zeven podia

Voor het Koningsdagbezoek zijn de afgelopen dagen zeven podia en kunstwerken opgebouwd. Het hoofdpodium voor het Eemplein, op pontons in de Eemhaven, spant de kroon. Daarnaast staat er op de route een podium op het Lieve Vrouwekerkhof en een grote tent Achter Davidshof. Kunstenaars Marisja Smit en Thijs Trompert hebben op het Helleplein tot het laatste moment gebouwd aan een enorm kunstwerk van houten pallets. Ook staan er podia voor festivals op de Hof en de Groenmarkt.

Voor het feest zijn duizenden kilo’s steigermateriaal, houtwerk, 2300 dranghekken en 550 bouwhekken gebruikt. Voor de livetelevisieregistratie is ruim 20 kilometer kabel gelegd en langs de route worden zeventien camera’s ingezet. De NOS zet vandaag meer dan honderd medewerkers in voor de live-opnamen van de koninklijke rondgang door Amersfoort.

Bewoners van Jericho en Jeruzalem bij de Eemhaven hebben hun buurten volgehangen met pamfletten met de tekst: ‘Parkeren uitsluitend bewoners’. De irritatie in de wijkjes loopt hoog op, doordat het naastgelegen Gildekwartier als vergunninggebied is afgesloten voor bezoekende parkeerders. 

Luister naar onze Koningsdag-podcast!

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort