Volledig scherm
Hier parkeert Eelco Knops al jaren zijn auto. FOTO privé © Privéfoto

Fout parkeren in Nieuwland mag, maar zonder overlast

De afdeling handhaving van de gemeente Amersfoort gaat in opdracht van wethouder Kees Kraanen een bekeuring voor fout parkeren in de wijk Nieuwland ongedaan maken. Reden: de auto stond verkeerd, maar gaf geen overlast.

Schijnbaar uit het niets kregen Eelco Knops en Christa van Noordenburg vorige maand een bekeuring van 104 euro in de bus. De reden: hun auto stond geparkeerd waar die al jaren geparkeerd wordt. Op de oprit van hun eigen garage, dat overigens gemeentegrond is. ,,Ik was verbijsterd’’, zegt Knops.

Knops vindt het onbegrijpelijk dat de afdeling handhaving plotseling optreedt. En dat om half twaalf in de avond. ,,De auto staat bovendien niemand in de weg. Waarom dan niet iedereen in de wijk bekeuren die verkeerd staat geparkeerd?’’

Automobilisten in Nieuwland nemen het vaak niet al te nauw met parkeren. Op stoepen of hoeken waar eigenlijk geen auto’s mogen staan, wordt toch geparkeerd. Volgens Knops vanwege de hoge autodichtheid en een beperkt aantal plekken.

Onrechtvaardigheid

Gedreven door een gevoel van onrechtvaardigheid benaderde de Nieuwlander de Amersfoortse politiek. Gistermiddag ontvingen hij en zijn partner een e-mail namens wethouder Kees Kraanen (VVD) van Toezicht en handhaving dat de opgelegde boete ongedaan wordt gemaakt.

Niet dat de auto op de juiste plek geparkeerd staat, maar dat de boa die de boete uitschreef te steng is geweest, blijkt uit de mail. ,,Enig zoekwerk over de bekeuring heeft ons geleerd dat deze is uitgeschreven door een boa die normaal niet in deze buurt werkt en de situatie niet kent”, schrijft Kraanen.

Volgens de wethouder worden in Nieuwland alleen bekeuringen uitgeschreven bij excessen, zoals parkeren midden op de stoep of in het groen. ,,Bewoners kunnen bij niet-overlastgevend en veilig parkeergedrag normaal gesproken wel op enige coulance rekenen. In dit geval heeft een collega met de beste bedoelingen hier een boete uitgeschreven.”

Knops, die met tegenzin de bekeuring betaalde, kan rekenen op restitutie. ,,Dit is onverwacht positief nieuws”, reageert de Nieuwlander. ,,We hebben een voortvarende nieuwe wethouder. Maar hiermee is het parkeerprobleem natuurlijk niet opgelost. Bewoners moeten samen om tafel.’’ 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort