Kees van Loon (links) en Edwin Schoonderbeek bij de voormalige school.
Volledig scherm
PREMIUM
Kees van Loon (links) en Edwin Schoonderbeek bij de voormalige school. © Saskia Berdenis van Berlekom

Gasloze woningen in voormalige huishoudschool op Kapelweg

Op één na zijn alle 44 woningen in de voormalige huishoudschool aan de Kapelweg in Amersfoort nu bewoond. 

Hoge ambities
Amersfoort wil in 2030 een CO2-neutrale gemeente zijn. Het is onzeker of dat wordt gehaald. Wel hebben veel particulieren al zonnepanelen, en er wordt gebroed op zonnevelden en windmolens. De Nieuwe Stad en Amerena hebben biomassacentrales.

Aan de buitenkant is het compleet gerenoveerde gebouw opvallend authentiek gebleven. Maar toch zit de grootste verrassing in het hart.

Slapeloze nachten hebben ze er van gehad. De Amersfoortse ontwikkelaar Kees van Loon en bouwondernemer Edwin Schoonderbeek wisten niet wat ze zich op de hals haalden toen ze besloten dat niet alleen het uiterlijk en de aankleding van het Wooncollege, zoals het gebouw nu heet, van het hoogste niveau moesten zijn, maar ook de interne energiehuishouding.

,,We wilden drie energiebronnen aanboren voor het Wooncollege’’, vertelt Van Loon, die eerder furore maakte met het appartementengebouw Amaze en recentelijk met hoogbouwplannen van The Spot op de oude plek van hotel De Witte. Hij somt op: ,,Bodemenergie, zonne-energie en biomassa.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort