Volledig scherm
PREMIUM
Hans Meijerink bij zijn nieuwe tweede uitvaartcentrum, op het terrein van Zon en Schild. © Saskia Berdenis van Berlekom

‘Geen familie, geen geld en geen uitvaart? Dan word je driedubbel gepakt’

Bijna vijf jaar voerde Hans Meijerink de gemeentelijke begrafenissen uit. Op 1 februari heeft Amersfoort de regie zelf ter hand genomen

Quote

Kijk, als je doet wat de gemeente eist, dan ben je zo klaar

Hans Meijerink

Een misverstand wil hij graag uit de wereld helpen. Meijerink heeft absoluut vertrouwen in het personeel van begraafplaats Rusthof, die de taak op zich heeft genomen. Maar hij was wel graag met ze in overleg getreden om zijn ervaringen te delen of zelfs samen te werken.

Want ervaring heeft Meijerink inmiddels met de diverse groepen waarvoor nabestaanden geen uitvaart regelen. ,,Ten eerste zijn er mensen zonder netwerk, bijvoorbeeld zwervers. Dan is er een groep mensen die wel een netwerk hebben, maar van wie niemand de verantwoordelijkheid neemt om de uitvaart te regelen. Vaak gaat het dan om mensen met verslavingsproblematiek. En dan heb je nog mensen die in de bijstand zitten. Die hebben geen geld voor een uitvaart en kloppen aan bij de gemeente. De gemeente kan dan of de uitvaart regelen of de familie bijzondere bijstand geven, een lening of een gift van 3500 euro.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort