Volledig scherm
André van Dorresteijn met zijn vriendin Linda Benshop en hun hond Shirley tussen hun koeien. © Desirée Schippers

Geen nieuwe boerderij voor Soester veehouder

Boer André van Dorresteijn kan zijn droom, een nieuwe boerderij in de polder van Soest, definitief vergeten. 

Niet alleen de gemeenteraad wil geen nieuwe stenen zien in het poldergebied, ook de provincie niet meer. Dat betekent einde verhaal voor de boer, hoewel hij na het besluit van de raad in maart al heel weinig hoop meer had. Vorig jaar verkocht hij zijn boerderij midden in het dorp, maar een nieuwe heeft hij nog niet. Wel een oude schuur in de polder, waar zijn koeien nu verblijven.

Tot voor kort wilde de provincie speciaal voor hem nog wel een afwijken van de regel dat het open Eemlandgebied vrij blijft van nieuwe bebouwing. Maar dat is voorbij: de provincie wil het nee van de politiek van Soest respecteren. Ze gaat dus niet ingrijpen om Soest te dwingen, wat de provincie wel mag. De deur die dus nog op een kier stond wordt nu dichtgeslagen.

De Stichting Behoud de Eemvallei, die graag een open polder ziet en een van de bezwaarmakers was tegen de komst van een boerderij, is erg blij met de toezegging van de provincie dat ze haar toestemming intrekt. Voor de fijnproevers: de provincie stopt de procedure om een verandering van de provinciale ruimtelijke verordening door te voeren die Van Dorresteijn aan een nieuwe plek zou helpen.

Van Dorresteijn kan beter een bestaande, leegkomende boerderij bezetten, vindt de stichting en de gemeenteraad van Soest heeft dat in meerderheid (16 voor, 13 tegen) ook uitgesproken. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort