Volledig scherm
Het COA wil de opvang in Amersfoort openstellen voor gezinnen en alleenstaanden in verschillende fases van de asielprocedure. © Raphael Drent

Geen weerstand van Amersfoortse bevolking bij komst azc De Hoef

Kalme inloopavondDe komst van een asielzoekerscentrum voor 600 vluchtelingen op kantorenpark De Hoef ontmoet geen weerstand van de Amersfoortse bevolking. Een inloopavond over het opvangplan trok gisteravond niet meer dan een handvol nieuwsgierige bewoners.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kan na de kalm verlopen bijeenkomst de onderhandelingen met de eigenaar van Lichtpenweg 6 met een gerust hart voortzetten. Als de partijen het financieel eens worden, dan transformeert het voormalige hoofdkantoor van supermarktconcern Schuitema in een woongebouw voor 600 vluchtelingen mét en zonder status. 

Quote

Mocht je uiteinde­lijk geen verblijfs­sta­tus krijgen, dan is het verblijf hier niet helemaal voor niks geweest.

Scholing
Het COA wil de opvang in Amersfoort openstellen voor gezinnen en alleenstaanden in verschillende fases van de asielprocedure.
De gemeente Amersfoort droeg de locatie Lichtpenweg aan onder de voorwaarde dat álle bewoners van een azc op deze plek in aanmerking komen voor taallessen en andere vormen van scholing.

Het stadhuis legde er gisteravond nog eens de nadruk op tegenover de 30 ondernemers en bewoners die afkwamen op de bijeenkomst. ,,Dat is de plus die we bieden: íedereen moet mee kunnen doen. Mocht je uiteindelijk geen verblijfsstatus krijgen, dan is het verblijf hier niet helemaal voor niks geweest'', legde een ambtenaar uit.

Ondernemers op De Hoef overlegden met burgemeester Lucas Bolsius over toezicht op het kantorenpark, als er later dit jaar of in de eerste helft van 2017 niet alleen meer gewerkt, maar ook gewoond wordt. Volgens Bolsius draagt de gemeente zorg voor de leefbaarheid in het bedrijvengebied, waar later dit jaar ook het eerste tot appartementen omgebouwde kantoor wordt opgeleverd.

Veiligheid
Het plukje bewoners dat afkwam op de inloopavond, had vooral vragen over de veiligheid voor fietsers, die over De Hoef van en naar Vathorst en Hooglanderveen rijden. Het heeft de volle aandacht, zei Bolsius. De agenten die hij uit voorzorg liet opdraven, beleefden een rustige avond.

Lichtpenweg 6 wordt na het azc aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort-Zuid en de locatie Zon en Schild de derde permanente vluchtelingenopvang in de stad.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort