Volledig scherm
Ontwikkelaar Hans Vahstal. © AD

Gemeente Amersfoort in beroep tegen vonnis Vahstal

De gemeente Amersfoort gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in een kort geding dat door projectontwikkelaar Hans Vahstal is aangespannen. De rechter bepaalde eerder deze maand dat de gemeente  een bindend adviseur moet benoemen in het geschil met Vahstal over de bouw van duurdere koopwoningen. 

Volgens de rechtbank in Utrecht beriep Vahstal zich terecht op de overeenkomst uit 2005. De partijen legden daarin de vastgoedprojecten vast die Vahstal zou verwerven in ruil voor het afstaan van nieuwbouwgronden in Amersfoort. Ze verplichtten zich tegelijkertijd om bij verschillen van inzicht beide een bindend adviseur te benoemen. De verplichting geldt ook voor de huizendeal, oordeelde de rechter, ook al werd die later bijgevoegd in de overeenkomst. Vahstal en de gemeente vochten al vier keer eerder onenigheid over de deal uit bij de rechtbank.

Volgens het college zijn er echter 'voldoende argumenten’ om in hoger beroep te gaan, maar ‘omwille van ons procesbelang kunnen wij daar op deze plaats niet nader op ingaan’, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Wel laat het college weten dat de gemeente, zoals de rechter bepaalde, een bindend adviseur heeft aangewezen. Vahstal maakte eerder bezwaar tegen deze persoon. ,,Wij houden echter vooralsnog vast aan deze persoon, met name omdat ook van de zijde van Vahstal dezelfde bindend adviseur is aangedragen als eerder in 2003 en 2011-2012.” 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort