Volledig scherm
© Shutterstock

Gemeente doet onderzoek naar dassenburcht op tracé westelijke rondweg

De gemeente Amersfoort gaat ‘zo snel mogelijk’ onderzoeken of er op het tracé van de westelijke rondweg daadwerkelijk een bewoonde dassenburcht ligt. De Dassenwerkgroep Utrecht maakte vandaag melding van de vondst van zo’n hol.

Quote

Het is op zeker een bewoonde burcht: er omheen lage verse graafspo­ren, en in het zand lagen haren

Ton Meijer, Dassenwerkgroep Utrecht

Aangezien de das een beschermd dier is, zou een bewoonde burcht de aanleg van de veelbesproken weg op losse schroeven kunnen zetten, weet ook gemeentewoordvoerder Sonja Kloppenburg. ,,De vondst van de burcht is voor ons nieuw, maar de melding nemen we uiteraard serieus. We proberen zo snel mogelijk een ecoloog vrij te maken, om met de dassenwerkgroep poolshoogte te gaan nemen en de aanwezigheid onomstotelijk vast te stellen.”

Ton Meijer, voorzitter van de dassenwerkgroep, vond de burcht afgelopen zondag tussen de Barchman Wuytierslaan en het spoor. ,,Het is op zeker een bewoonde burcht: er omheen lage verse graafsporen, en in het zand lagen haren.” Meijer, woonachtig in Amerongen, trok naar Amersfoort na een tip. 

De vondst van burchten op het tracé waar de rondweg moet komen is niet zeldzaam: een paar uur voor de beslissing om de weg aan te leggen, dook in het najaar van 2016 ook al een rapport op over de aanwezigheid van de beschermde dieren. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, oordeelde hierop uiteindelijk begin van dit jaar dat de aanleg van een weg nog niet het hele leefgebied van dassen hoeft aan te tasten: er blijft immers nog genoeg leefgebied over.

Volledig scherm
In 2016 werd ook een dassenburcht ontdekt op het tracé. © AD

Volgens de bioloog klopte van die uitspraak geen hout, en zou een eventueel nieuw proces om de aanleg van de weg tegen te houden wel degelijk kans maken. ,,Maar zo’n stap is niet aan ons om te zetten. Wel is de gemeente nu, in de wetenschap dat er een bewoonde burcht ligt, verplicht een ontheffing aan te vragen om daar bouwwerkzaamheden uit te voeren. Dat niet doen, is wettelijk verboden.”  Gemeentewoordvoerder Kloppenburg stelt dat het te vroeg is om voor de vaststelling al te spreken van het aanvragen van ontheffingen.

De timing van het bericht is voor het gemeentebestuur ronduit slecht: juist vorige week maakte verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (Verkeer, VVD) bekend dat de weg na een besparingsronde van 10 miljoen euro binnen het budget van 67 miljoen euro kan worden aangelegd. Over de aanleg van de weg wordt al jaren gesproken, en ertegen wordt al net zolang actie gevoerd. Voornamelijk omdat de aanleg van de weg de kap van 3500 bomen betekent.

Aanstaande dinsdag praat de gemeenteraad over de nieuwe begroting voor de aanleg van de 2,5 kilometer lange weg. Achter gesloten deuren, want in verband met concurrentiegevoelige informatie van aannemers zijn veel stukken geheim verklaard. Waarschijnlijk zal ook de das hier aan de orde komen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort