Volledig scherm
De glijbaan in Amerena kan nog steeds niet worden gebruikt. Voor volwassenen is de baan nog te snel © Bram Petraeus

Gemeente: glijbaan in Amerena volgende maand écht open

Bezoekers van Amerena kunnen naar verwachting half oktober dan eindelijk van de veelbesproken glijbaan af. De aanpassingen aan de baan, nodig om hem veilig te maken voor alle gebruikers, moeten dan zijn afgerond.

Dat meldt de gemeente Amersfoort zojuist. De 90 meter lange glijbaan had eigenlijk al in april open moeten gaan, gelijktijdig met de ingebruikname van het hagelnieuwe zwem- en sportcomplex aan de Hogeweg, maar kreeg toen de benodigde vergunning niet. De baan bleek veel te steil en daardoor gevaarlijk snel.

Bont en blauw

Ook nadat de baan de vergunning wél kreeg, kwamen proefkonijnen er bont en blauw vanaf. Daarom werd vorige maand besloten de baan onder handen te nemen. De volgorde van een aantal baandelen wordt veranderd, waardoor hij langer, minder steil en dus trager wordt. Het werk wordt in week 40 en 41 uitgevoerd (tussen 30 september en 13 oktober).

De baan moet vervolgens in week 42 (tussen 14 en 20 oktober) open kunnen, en na de aanpassingen een 'veilige gezinsglijbaan' zijn, aldus de gemeente. Tube 1200, zoals de baan heet, heeft in haar huidige opstelling een leeftijdgrens van 10 jaar en ouder. Dit tot ongenoegen van de gemeente, die een baan voor alle leeftijden had besteld. De gemeente gaf eerder aan dat alle kosten rond de glijbaan binnen de garantie vallen.

In eerste instantie leek het erop dat de baan niet voor eind van het jaar glijklaar zou zijn, omdat de aanpassingen niet tijdens zwemlessen in het torenbad konden worden doorgevoerd. In overleg met de bouwers, wordt nu alleen aan de baan gewerkt vóór drie uur ‘s middags: het moment waarop de zwemlessen beginnen. Daarna wordt het deel waar ‘s ochtends wordt gewerkt afgezet.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort