Volledig scherm
Foto ter illustratie. Het pamflet op de afbeelding is niet de folder die de gemeente meestuurde met de stempassen. © ANP

Gemeente heeft spijt van folder over referendum

De gemeente Amersfoort heeft spijt van de folder die is meegestuurd met de stempassen voor het Oekraïnereferendum van 6 april.

Op de folder, die blijkt samengesteld door PostNL, kwam afgelopen week landelijk kritiek omdat het zou neigen naar een ja-stem.

PostNL ontwikkelde de stembijsluiter als service aan gemeenten en stelde de tekst samen op basis van 'informatie die door de referendumcommissie en de kiesraad beschikbaar is gesteld.' Argumenten voor en tegen een associatieverdrag met Oekraïne worden in de folder samengevat en het doel wordt nog eens uitgelegd.

Aanpassen
Gemeenten konden desgewenst de tekst zelf nog aanpassen, maar daar is nauwelijks gebruik van gemaakt. Ook niet door de gemeente Amersfoort.

In een brief aan de raad stelt het Amersfoortse college dat het achteraf gezien kritischer had moeten checken of de tekst geaccordeerd was door de referendumcommissie. 'Wij hadden op het moment dat de folder werd aangeboden de indruk en het vertrouwen dat de tekst in de folder bij de stempas was afgestemd met de commissie.'

Lering
Het college zegt lering te willen trekken uit het proces. Amersfoorters moeten uitleg krijgen over de status van de folder en ze moeten bronnen krijgen waar meer te vinden is over het Oekraïnereferendum.

Op 6 april gaat Nederland naar de stembus om zijn mening te geven over het Europese samenwerkingsakkoord met Oekraïne. Het gaat met name om de samenwerking op het gebied van handel. Het parlement heeft het associatieverdrag al goedgekeurd. Het ja of nee wat uit het referendum naar voren komt, is dan ook raadgevend. De volksraadpleging is een initiatief van het actiecomité Geenpeil.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort