Volledig scherm
Drukte bij Henschotermeer © Cees Wouda

Gemeente Heuvelrug verliest zaak, maar houdt tóch paden Henschotermeer dicht en blijft entree heffen

De directie van chaletpark en camping Laag Kanje heeft een rechtszaak tegen de gemeente Utrechtse Heuvelrug gewonnen over de afsluiting van paden en heffing van entreegelden bij het naastgelegen Henschotermeer.

De gemeente is echter niet van plan de afsluiting van de toegangspaden en de entreeheffing ongedaan te maken en de vergunningen in te trekken. De nieuwe exploitant Mooi Weer BV kan wat burgemeester Naafs betreft op de huidige voet doorgaan. In een brief aan de gemeenteraad kondigt de burgemeester aan tegen de rechterlijke uitspraak in beroep te gaan bij de Raad van State.

Recreatiemaatschappij Laag Kanje maakte eerder al bezwaar bij de gemeente tegen de sluiting van de paden en de entreeheffingen voor onder andere hun campinggasten en beriep zich daarvoor op de plaatselijke verordening. Het college van de Heuvelrug wees dat bezwaar af, omdat de campingdirectie bestuursrechtelijk formeel geen partij zou zijn, waardoor het college meende geen besluit over het bezwaar te hoeven nemen.

De bestuursrechter heeft nu bepaald dat het college van de Utrechtse Heuvelrug wel over het bezwaar tegen de padenafsluiting en entreeheffing moet oordelen, omdat Laag Kanje er wel degelijk belang bij heeft.

Het college vindt dat de uitspraak ‘geen recht doet aan de exploitatie van het Henschotermeer’, en stelt daarom beroep in. ‘Om ervoor te zorgen dat het Henschotermeer kan blijven bestaan.’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort