Volledig scherm
Lepeltje Lepeltje © Cees Wouda

Gemeente: Lepeltje Lepeltje hoeft niet te verhuizen

Foodtruckfestival Lepeltje Lepeltje hoeft niet verplicht te verhuizen en voldoet aan alle eisen voor (brand)veiligheid. Dat stelt het gemeentebestuur in antwoord op vragen, die politieke partij Amersfoort2014 eind vorige maand stelde.

Ben Stoelinga, fractievoorzitter van de oppositiepartij (3 van de 39 zetels) stelde op basis van foto’s onthutst dat de vluchtwegen rond het Burgemeester Brouwerplantsoen te smal zouden zijn en dat er nergens brandblussers te zien waren. Ook waren bij de vorige editie, afgelopen Pinksterweekeinde, ‘op korte afstand van brandhaarden’ rieten matten opgesteld en voelden bewoners van het nabijgelegen Sint Pieters en Bloklands Gasthuis zich onveilig door (geluids)overlast.

Volgens het gemeentebestuur is er tijdens het evenement een ‘uitgebreide schouw’ geweest door gemeente, brandweer en politie, waarbij onder meer gecontroleerd is op de aanwezigheid van brandblussers en blusdekens. Die waren er, bij ieder verkooppunt. De volgens Stoelinga brandgevaarlijke matten, waren volgens het gemeentebestuur voorzien van een vuurwerende laag dus door de brandweer als veilig betiteld.

Tekst loopt door onder de foto...

Volledig scherm
De volgens Amersfoort2014 te nauwe 'vluchtroute'. © AD

Om de senioren in het Gasthuis zo min mogelijk te last te zijn, heeft de gemeente het geluidsniveau vooraf al laten verlagen tot 75 decibel: 10 decibel minder dan wettelijk toegestaan bij een evenement op vrijdag- of zaterdagavond. En de gefotografeerde vluchtweg die Amersfoort2014 als onveilig betitelde was volgens het stadhuis tot slot helemaal geen vluchtweg, maar een reguliere doorgang. En daar gelden andere eisen voor.

De hamvraag van Stoelinga, namelijk of het evenement niet beter kan verhuizen naar een andere plek in de stad, beantwoordt het gemeentebestuur negatief. ,,Als gemeente leggen wij organisatoren niet op welke locatie zij moeten kiezen”, staat in de antwoordbrief. De door Amersfoort2014 voorgestelde alternatieve plek op Isselt, de Mijnbouwweg, levert ook problemen op: ,,Op de locatie (…) ligt een ruimtelijke beperking van maximaal drie evenementen per jaar. Deze zijn afgelopen jaren all drie ingevuld door terugkerende evenementen.”

Quote

Als gemeente leggen wij organisato­ren niet op welke locatie zij moeten kiezen

Gemeente Amersfoort

De vragen van Amersfoort2014 leidde bij de organisatie van Lepeltje Lepeltje eerder al tot ophef. ,,Had hij (Ben Stoelinga, red.) zich verdiept in de veiligheidsorganisatie van ons evenement, dan had hij een geruststellend antwoord gekregen op al zijn vragen”, aldus woordvoerder Paul Niezen destijds in het AD. ,,Hij had simpelweg contact met ons, of met de afdeling vergunningen op kunnen nemen.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort