Volledig scherm
Wethouder Gerard van den Hengel: 'We willen boter bij de vis.' © AD

Gemeenten eisen eerlijker verdeling rijksgeld

Een twintigtal gemeenten van tussen de 40.000 en 80.000 inwoners maakt zich, onder aanvoering van de gemeente Barneveld, sterk om meer geld van het rijk te krijgen.

Het gaat om miljoenen die elke gemeente al sinds 2008 niet krijgt.

De gemeenten willen minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ervan overtuigen dat hij de beloften van zijn voorganger moet inlossen: de kortingen op het gemeentefonds te repareren.

Wethouder Gerard van den Hengel van financiën: ,,Sinds 2008 is er relatief veel geld naar de grote steden gegaan, maar liefst 88 miljoen. Wat de middelgrote gemeenten daardoor minder kregen, zou via het gemeentefonds weer gerapreerd worden. Dat is tot nu toe niet gebeurd. We willen boter bij de vis.''

Kleinere gemeenten, die ook getroffen zijn, hebben zich al eerder geroerd en een protestbrief geschreven naar Plasterk, omdat de minister aarzelt om de beloofde zogenoemde herverdeling van het gemeentefonds door te zetten.

Van den Hengel is blij met het groeiend aantal gemeenten dat zijn actie steunt voor een eerlijker verdeling van het rijksgeld. Bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten dringen ze er gezamenlijk op aan om het probleem op te lossen.

De derving van inkomsten heeft bij Barneveld niet tot financiële problemen geleid. ,,We krijgen de begroting wel rond,'' zegt Van den Hengel. ,,Maar we kunnen een aantal dingen die we graag zouden willen uitvoeren, niet doen.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort