Volledig scherm
Het gemeentehuis van Woudenberg. © AD

Gemeenteraad van Woudenberg wil van ambtsgebed af: ‘Een keuze voor inclusiviteit’

De gemeenteraad van Woudenberg schaft waarschijnlijk het ambtsgebed af. Er lijkt voldoende steun te zijn voor een initiatiefvoorstel van Gemeentebelangen Woudenberg (GBW).

Quote

Als uiting van één specifieke geloofs­over­tui­ging past het ambtsgebed niet bij een gemeente­raad waarin iedereen zich vertegen­woor­digd moet kunnen voelen

Marco van de Hoef, Gemeentebelangen Woudenberg

De kans dat het voorstel het haalt, is aanzienlijk. De niet-confessionele partijen - GBW, VVD en PvdA-GroenLinks - hebben een raadsmeerderheid van acht zetels. De confessionele fracties - ChristenUnie, SGP en CDA - bezetten er zeven. In de raadsvergadering van 11 juli valt de beslissing.

In Woudenberg wordt het ambtsgebed uitgesproken voordat de raadsvergadering wordt geopend. Daarin wordt God gevraagd om wijsheid en zegen voor de beraadslagingen. ,,Het gebed maakt weliswaar geen onderdeel uit van de vergadering, maar het kan toch ongemakkelijk voelen’', meent GBW-fractievoorzitter Marco van de Hoef. ,,Als uiting van één specifieke geloofsovertuiging past het ambtsgebed niet bij een gemeenteraad waarin iedereen zich vertegenwoordigd moet kunnen voelen.”

Niet tegen geloof

Ook voor de andere niet-confessionele partijen is de zogeheten ‘inclusieve samenleving’ doorslaggevend, bleek woensdagavond tijdens een raadscommissievergadering. ,,Het afschaffen van het ambtsgebed is geen keuze tegen het geloof, maar een keuze voor inclusiviteit”, benadrukte PvdA-GroenLinks.

GBW realiseert zich dat het ambtsgebed in Woudenberg een lange traditie heeft. Daarom wordt in het initiatiefvoorstel ook een alternatief aangereikt voor degenen die de afschaffing betreuren: een neutrale openingstekst die ,,woorden geeft aan de normen en waarden die in de Woudenbergse samenleving breed worden gedragen en die de raad ten grondslag legt aan zijn vergaderingen’'. Nadat de voorzitter die heeft uitgesproken zou er een minuut stilte kunnen zijn die een ieder persoonlijk kan invullen met gebed of overdenking.

Amendement

‘Heer van hemel en aarde, schenk ons wijsheid’

Mr. Jan Krajenbrink, die van 1994 tot 2002 burgemeester was, schreef het Woudenbergse ambtsgebed. De tekst luidt:

‘Heer van hemel en aarde. Wij weten ons bevoorrecht te mogen leven in een vrij land. Wij danken voor de mogelijkheid in vrede en vrijheid te kunnen discussiëren. Schenk ons wijsheid en bekwaamheid om deze gemeente en haar inwoners te dienen. Laat ons komen tot verantwoorde beraadslagingen en besluiten in respect voor elkaars overweging. Zegen ons werk ook in deze vergadering. Amen.’

De christelijke partijen voelen daar weinig voor. ,,Het ambtsgebed, waarin onze afhankelijkheid van God wordt beleden, is niet te vervangen”, reageerde SGP-fractievoorzitter Henk-Jan Molenaar. ,,Zo’n algemene tekst gaat uit van de eigen kracht, dat wij raadsleden het zelf allemaal al kunnen en het allemaal met elkaar zullen doen. Onze fractie overweegt een amendement in te dienen om de voorzitter dan maar meteen met een welkom de raadsvergaderingen te laten openen.”

Het CDA stelde als handreiking voor het uitspreken van het ambtsgebed te vervroegen naar een kwartier voor de raadsvergadering. GBW-fractievoorzitter Marco van de Hoef wilde de christelijke partijen die ruimte wel geven. ,,Maar het ambtsgebed moet dan in elk geval uit het reglement van orde van de gemeenteraad geschrapt worden.”

De gemeenteraad en individuele raadsleden ontvingen de afgelopen weken tientallen reacties van Woudenbergers en plaatselijke kerken, veelal voor behoud van het ambtsgebed. In de vergadering was er één inspreker. ,,Het voorstel is een signaal: Wij gaan verder zonder God, Zijn zegen hebben wij niet nodig. Er wordt een wissel omgezet”, zei ouderling-kerkvoogd en oud-raadslid Jan van Bentum namens de hersteld-hervormde gemeente (Maranathakerk).

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort