Georgische dochter ontroerd door audiotour Russisch Ereveld over haar vader

VIDEOEen prachtig verjaardagscadeau. Met die woorden omschreef de net 77 jaar geworden Dali Asanisjvili uit Georgië de theatrale audiotour met de titel Licht die gisteravond zijn voorpremière beleefde op het Sovjet Ereveld in Leusden.

De audiotour werpt, terwijl je met een koptelefoon over de donkere begraafplaats wandelt, letterlijk licht op de verhalen van vier Sovjetburgers, omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eén verhaal is dat over Arsen Asanisjvili, verteld door zijn dochter Dali, met de stem van Willeke van Ammelrooy. Totdat ze gevraagd werd voor de rol, had de actrice nog nooit gehoord van het ereveld, waar 865 Sovjetsoldaten zijn begraven. ,,Pas nu gaan hun verhalen leven.’’

De verhalen, ondersteund met lichtprojecties, zijn gebaseerd op het jarenlange onderzoek van de Amersfoortse journalist Remco Reiding naar nabestaanden. ,,Ik hoop dat dit onderbelichte deel van de geschiedenis uit de schaduw wordt gehaald.’’

Het is een schokkend relaas dat Dali de deelnemers aan de tour vertelt. De eerste jaren na de oorlog was het lot van haar vader ongewis. Er deden diverse verhalen de ronde. Om het verdriet van haar moeder te stelpen, schreef Dali een brief en deed voorkomen alsof die afkomstig was van haar vader. De vreugde in Georgië over dit levensbericht was groot - totdat de waarheid aan het licht kwam.

Handgranaten

Asanisjvili, in 1942 naar het front gestuurd, belandde in Zandvoort en in Beverwijk, waar hij in april 1945 door de nazi’s werd gefusilleerd. Hij had eerder die dag met veertien andere Georgiërs 88 Duitse handgranaten gestolen, nota bene op de verjaardag van Adolf Hitler.

Na de oorlog werd Asanisjvili begraven op het Sovjet Ereveld op Rusthof. Tot op de dag van vandaag, zo blijkt uit de tour, is onduidelijk onder welk van de stenen hij ligt. Dna-onderzoek moet daarover binnenkort duidelijkheid verschaffen. Toch zegt Dali Asanisjvili, een kleine gedrongen vrouw , met kort zwart-grijs haar, al te weten waar haar vader zich bevindt: bij de 19de steen op de een na laatste rij van het ereveld, haar ingegeven door een tintelende moedervlek. Op die steen werd daarom het portret van haar vader geprojecteerd, een aangrijpend moment tijdens de tour. Op die plek ook, legde de Georgische na afloop van de tour bloemen neer.

Ze sprak haar grote dankbaarheid uit jegens Reiding, ‘de reus uit Nederland’, die haar in de jaren 90 opzocht om haar te informeren over het lot van haar vader. ,,Dankzij hem is mijn leven vrolijker geworden. Mijn vader was de liefste man van de wereld.’’

De audiotour, die ongeveer dertig minuten duurt, is deze maand op zeven avonden te volgen. Het aantal plaatsen is beperkt. Daarom is het noodzakelijk te reserveren via lichtopereveld.eu.

Volledig scherm
Acteurs tijdens de audiotour ‘Licht’ op Russich Ereveld op begraafplaats Rusthof © Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort