Volledig scherm
© Cees Wouda

Giphart schrijft verhaal met robot

De robot van de machine is de mens, zo luidt de titel van een bijzonder verhaal. En het bijzondere aan de titel: die is bedacht door robot Asibot. Schrijver Ronald Giphart deed voor de jaarlijkse campagne Nederland Leest mee aan een uniek experiment. Hij schreef een verhaal samen met een robot.

,,Even vroegen collega’s mij of zo’n samenwerking wel slim was. Uit angst dat ik mezelf uiteindelijk overbodig zou maken. Maar daar geloof ik niet in. Bovendien schrijf ik uiteindelijk voor mezelf. Om orde te scheppen in mijn eigen wereld of om mezelf te amuseren’’, aldus Ronald Giphart vanmiddag in het Eemhuis.

Gipharts schrijfmaatje Asibot werd speciaal voor het experiment van Nederland Leest ontwikkeld door onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen. ,,De robot is volgestopt met tienduizend literaire boeken, die hij allemaal heeft gelezen. Zo leerde hij langzaam wat woorden waren - gegroepeerde letters tussen 2 spaties - en later hoe zinnen in elkaar kunnen steken’’, vertelt Folgert Karsdorp van het Meertens Instituut.

Suggesties

En met die taalmachine kon Giphart aan de slag. ,,Ik tikte een halve of hele zin en dan kwam Ansibot met suggesties voor het vervolg. Hoe creatiever ik Ansibot instelde, hoe onsamenhangender de zinnen werden’’, grinnikt Giphart, die een korte demonstratie geeft op groot scherm. Zijn zin ‘de krullen van de presentatrice’, vult de schrijfrobot met een druk op de knop aan met ‘van de regering waren verschrikkelijk, en het was een opmerkelijke situatie. Ze hadden geen verdere opdracht.’

De bestseller-auteur geeft direct toe dat hij een aantal keren wat heeft moeten verbeteren in het literaire werk van Ansibot. ,,Uiteindelijk is 50 procent van de robot en de andere helft van mij. Leuk voor de lezer om daarop te puzzelen.’’

Het verhaal is toegevoegd aan het bestaande boek Ik, Robot uit 1950 van de Amerikaanse schrijver Isaac Asimov, dat voor Nederland Leest opnieuw is uitgegeven.

Het boek, dat onderdeel is van de grootste bibliotheekcampagne van het jaar. is gratis verkrijgbaar en moet Nederland aanzetten om meer te lezen. De hele maand november staat robotica centraal in lezingen, workshops en filmvoorstellingen die in bibliotheken worden gehouden.

Mensen die zelf ook wel eens willen ervaren hoe het is om samen met robot Asibot aan een verhaal te werken, kan vanaf 6 november terecht op ansibot.nl. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort