Volledig scherm
De glijbaan in Amerena kan nog steeds niet worden gebruikt. Voor volwassenen is de baan nog te snel. © Bram Petraeus

Glijbaan in Amerena eind maart dan tóch open... waarschijnlijk

De glijbaan in zwembad Amerena gaat op zijn vroegst eind volgende maand open. Wordt deze geplande openingsdatum ditmaal wel gehaald, wat nog allerminst zeker is, dan heeft de ingebruikname van de 90 meter lange waterattractie bijna een jaar vertraging opgelopen.

Het witte gevaarte, dat al sinds de opening van het sportcomplex ongebruikt boven het water van het Torenbad hangt, is nog altijd dicht omdat uit testen blijkt dat gebruikers er bont en blauw vanaf komen. Aanpassingen aan de waterattractie, zoals het verwisselen van enkele baandelen, vinden volgens een gemeentewoordvoerder op dit moment plaats. Het werk valt ‘uit praktische overwegingen’ samen met het oplossen van een ánder probleem in het zwembad: dat van de  nog niet goed ingeregelde klimaatinstallatie, waardoor zwemmers de voorbije weken hoofdpijn kregen. 

,,De keuring van de glijbaan staat gepland voor de tweede week van maart", aldus gemeentewoordvoerder Gjerryt Leuverink. ,,Nadat - en als - de glijbaan is goedgekeurd worden de wanden en dergelijke weer hersteld. Wij gaan er vanuit dat de glijbaan rond eind maart in gebruik kan worden genomen. Maar dat is mede afhankelijk van de aannemers en voortgang van de aanpassingen van de klimaatinstallatie.” Onder de streep is het dus nog niet zeker of eind volgende maand de eerste zwemmers van de baan af kunnen.

Veiligheidskeurmerk

Het werk dat op dit moment plaatsvindt aan de glijbaan, volgt op een keur aan aanpassingen die de voorbije maanden al zijn doorgevoerd. Het witte gevaarte had bij de oplevering van het zwem- en sportcomplex april vorig jaar al open gemoeten, maar kreeg toen het benodigde veiligheidskeurmerk niet. Korte tijd later kreeg de glijbaan die alsnog, maar toen bleek bij testen dat gebruikers nog altijd gevaarlijk snel naar beneden gingen, en dat de baan daardoor niet door kinderen onder de tien jaar gebruikt mocht worden.

Eind vorig jaar werd voor het laatst tussen de zwemlessen door aan de baan gesleuteld, maar toen werd het gewenste resultaat werd niet behaald. Al het werk kost de gemeente overigens niets: eerder werd al bekend dat de aanpassingen onder de garantie vallen. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort