Volledig scherm
De glijbaan in Amerena kan nog steeds niet worden gebruikt. Voor volwassenen is de baan nog te snel. © Bram Petraeus

Glijbaan in Amerena kan na half jaar nog steeds niet open

De glijbaan in zwembad Amerena kan, in weerwil van eerdere berichten uit het stadhuis, ook volgende week nog niet open. Ondanks dik twee weken werk aan het gevaarte, kan de veiligheid nog altijd niet worden gegarandeerd.

Quote

Het risico bestaat dat het contact met de glijbaan wordt verloren en de zwemmer hard tegen de wand van de glijbaan botst.

Hans Buijtelaar, wethouder

In het meest spannende deel van de 90 meter lange baan is de snelheid nog altijd te hoog, schrijft wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Sport) zojuist in een brief aan de gemeenteraad. ,,Dit is met name het geval bij wat zwaardere volwassenen. Hierdoor bestaat het risico dat het contact met de glijbaan wordt verloren en de zwemmer hard tegen de wand van de glijbaan botst."

Aan een schatting wanneer de baan nu dan wél open kan, blijkt de wethouder zich niet te kunnen wagen. Wel is er een 'concrete oplossingsrichting' gevonden, die op dit moment verder wordt uitgewerkt. Als er een oplossing is, zal worden gekeken hoelang het werk duurt en wanneer het kan worden uitgevoerd.

Half jaar

De vertraging van de ingebruikname van de glijbaan is inmiddels opgelopen tot een half jaar. Het witte gevaarte had bij de oplevering van het zwem- en sportcomplex in april al open gemoeten, maar kreeg toen het benodigde veiligheidskeurmerk niet. Korte tijd later kreeg de glijbaan die alsnog, maar toen bleek bij testen dat gebruikers nog altijd gevaarlijk snel naar beneden gingen, en dat de baan daardoor niet door kinderen onder de tien jaar gebruikt mocht worden.

De oplossing leek het veranderen van de volgorde van baandelen, en dat werd vorige week en deze week uitgevoerd. Nu blijkt die aanpak dus niet genoeg. Al het werk kost de gemeente overigens niets: eerder werd al bekend dat de aanpak onder de garantie valt.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort