Volledig scherm
Ook Amersfoorters kunnen nu gebruikmaken van de app van To Good To Go. © Too Good To Go

Goedkoop eten in Amersfoort, dankzij app tegen voedselverspilling

Too Good To Go, een app tegen voedselverspilling bij ondernemers, is sinds kort ook in Amersfoort te gebruiken. Negen ondernemers bieden aan het einde van de dag tegen 70 procent korting een ‘magic box’ aan.

Bij Spar City Store, bakkerij Backwerk, SEM (Sla en Meer), Brood & Zoets, Blur, Witlof, Coffee Corazon, Lunch & Borrel en De Smaak van Brood kunnen consumenten in Amersfoort aan het einde van de dag met gemiddeld 70 procent korting een verrassingsdoos kopen.

Van salades tot boodschappen, broodjes, taartjes en maaltijden. In de zogenoemde magic box stoppen ondernemers producten die zij anders weg zouden gooien. Wat er in de doos zit, is afhankelijk van wat er die dag overblijft. Maar volgens woordvoerder Marieke Graat koopt de consument geen kat in de zak. ,,De ondernemers moeten een hoeveelheid producten in de doos stoppen op basis van de originele winkelwaarde. Een magic box kan dus 5 euro kosten, maar moet een waarde van 15 euro hebben. De ondernemer gooit zijn spullen niet weg, verdient er nog wat aan en de consument heeft een goede maaltijd of producten voor weinig geld.”

Uitverkocht

Via de app kan de Amersfoorter bekijken welke ondernemers een doos aanbieden. Daar staat ook wat het kost en wanneer het kan worden opgehaald. Het kan voorkomen dat ondernemers veel dozen aanbieden, maar ook weinig. Graat: ,,Dan staat er dat de ondernemer is uitverkocht.”

De app start in Amersfoort met negen ondernemers, maar volgens Graat is het streven van Too Good To Go om alle ondernemers in Amersfoort aan te moedigen de app te gebruiken. ,,Ze mogen zelf beslissen wanneer en hoeveel ze aanbieden. Ons doel is voedselverspilling tegen te gaan. Wij willen dat al dat lekkere eten op borden belandt en niet in vuilnisbakken. We verspillen gemiddeld tussen de 107 en 152 kilo eten, dat is veel te veel. Sinds onze lancering begin dit jaar hebben we 45.000 maaltijden ‘gered’.”

De app is actief in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht en heeft bijna 90.000 gebruikers. Too Good To Go is in 2015 in Denemarken opgericht en ook actief in acht andere Europese landen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort