Vuurwerk kan volgens D66 en GroenLinks beter in een georganiseerde show worden afgestoken.
Volledig scherm
Vuurwerk kan volgens D66 en GroenLinks beter in een georganiseerde show worden afgestoken. © Guus Schoonewille

GroenLinks en D66 willen vuurwerkshow in Amersfoort

Als het aan GroenLinks en D66 ligt, wordt er tijdens de jaarwisseling van 2019 op 2020 in Amersfoort voor het eerst een grote, centrale vuurwerkshow gehouden. 

De gemeente hoeft die show niet zelf te organiseren, maar ze moet andere organisaties wel aansporen om de koppen bij elkaar te steken.

De twee partijen, samen goed voor 12 van de 39 zetels in de gemeenteraad, proberen voor dit voorstel morgenavond tijdens de raadsvergadering voldoende medestanders achter zich te krijgen. Volgens raadsleden Youssef el-Messaoudi (GroenLinks) en Nour Saïd Belkasmi (D66) heeft onderzoek aangetoond dat een centrale show de hoeveelheid afgestoken consumentenvuurwerk 20 tot 30 procent terugdringt.

Veiligheid

Dat zou een goede zaak zijn, meent het tweetal, zowel voor de veiligheid als voor het milieu. Ze noemen een centrale vuurwerkshow een ‘feestelijke manier’ om consumentenvuurwerk terug te dringen. Zo’n show zou volgens GroenLinks en D66 in beginsel niet door de gemeente moeten worden georganiseerd of bekostigd. Wel moet worden geholpen in het bij elkaar brengen van partijen die dat wél zouden willen, en in het zoeken naar een locatie.

Mocht er toch gemeentelijk geld nodig blijken, dan mag dat van de raadsleden niet worden betaald uit de potjes voor openbare orde en veiligheid, maar moet aanspraak worden gemaakt op een bijdrage uit het evenementenfonds. Op deze manier komen de kosten niet direct voor rekening van politie of beveiligers, is de redenering. Ook moet de show na de ‘première’ worden geëvalueerd, om te kijken of hij heeft bijgedragen aan de veiligheid rond oud en nieuw, of er minder vuurwerkslachtoffers zijn gevallen en of er minder vuurwerkafval op straat ligt.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort