Volledig scherm
Voorlangs de nieuwbouw is onvoldoende plek voor een fietsroute. © Zeep Architecten/Rovase

GroenLinks houdt vast aan fietsroute langs de Eem in de Kop van Isselt

In het nieuwbouwplan voor het WAR-terrein is écht geen ruimte voor een fietsroute langs de Eem, stelt het gemeentebestuur. Vreemd verhaal, vindt GroenLinks, die er voor vanavond een vergadering met andere politieke partijen over heeft belegd.

GroenLinks-raadslid Jeroen Bulthuis vindt dat wethouders Astrid Janssen (GroenLinks, Ruimtelijke ordening) en Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) nét iets te makkelijk afstand nemen van de oproep, die juni vorig jaar door een overgrote meerderheid van de gemeenteraadsleden werd gedaan.

,,Die was heel duidelijk: wij willen een doorgaande fietsroute langs de Eem”, aldus Bulthuis. ,,Zeker in het licht van de ontwikkeling van de héle Kop van Isselt (waar het WAR-terrein deel van uitmaakt, red.). Dat gaat deel uitmaken van de nieuwe woonwijk Langs Eem en Spoor, waar nu 3000 maar wat ons betreft veel meer woningen in voorzien zijn. Daarmee komen er zo 10.000 Amersfoorters in het gebied te wonen, en dat schept verplichtingen. Ook op het gebied van fietsgemak.”

Volgens de wethouders lukt het niet een hoofdfietsroute in te passen, omdat het veel ruimte kost en geschuif met de geplande gebouwen vereist. Dat laatste is niet handig, aldus de bestuurders, omdat er dan een heel nieuw ontwerp moet worden gemaakt dat weer helemaal door de vergunningenmolen moet. Dat leidt tot forse kosten en verdere vertraging van de bouw, die eigenlijk in 2022 voltooid moet zijn.

Nijverheidsweg

Bulthuis denkt dat het wel meevalt met die vertraging, en vindt het tegenvoorstel dat de wethouders nu gepresenteerd hebben geen goed alternatief. ,,Daarin wordt uitgegaan van een fietsroute over de Nijverheidsweg-Noord, dus achter het project langs. Nog los van het feit dat je dan een gekke knik maakt, vind ik het vreemd dat je een weg gebruikt die er straks, als Langs Eem en Spoor klaar is, misschien helemaal niet meer is.”

Het bouwplan van ontwikkelaar Rovase (dat Eemfront is gedoopt) is niet onomstreden. In 2016 besloot het toenmalig gemeentebestuur groen licht te geven voor het plan, waardoor culturele broedplaats De War moet wijken. Het besluit ontketende een ware volksopstand, waarin medestanders van De War in optocht naar het stadhuis trokken. Ook na alle protesten kreeg De War nul op het rekest, met als gevolg dat zij nu verhuist naar de voormalige Willem III-kazerne.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort