Volledig scherm
© ANP

GroenLinks: leg daken bushokjes vol plantjes

Amersfoort moet het voorbeeld van ‘grote broer’ Utrecht volgen en de daken van alle bushokjes in de stad vol leggen met groen. Dat is goed voor de temperatuur, de waterstand en de hoeveelheid fijnstof in de lucht.

Dat vindt GroenLinks, die om dit idee in de praktijk te brengen werkt aan een politiek voorstel om onderzoek te doen naar de mogelijkheden. In Utrecht werd dit voorjaar het eerste bushokje voorzien van vetplantjes. Dit voorbeeld werd daarna onder meer opgepakt door het stadsbestuur van het Oostenrijkse Wenen en – dichterbij huis – het CDA in Veenendaal.

Volgens Tanika Scherbinski van GroenLinks is het planten van groen dé oplossing bij de verduurzaming van Amersfoort. ,,Natuurlijk gaat het bij bushokjes maar om kleine oppervlakten, maar alle beetjes helpen. Vetplantjes filteren de lucht en vangen water op, dat vervolgens niet in het riool komt.”

Scherbinski moet, voordat ze het voorstel definitief op de agenda zet, kijken of de gemeente überhaupt zeggenschap heeft over de bushokjes. ,,Maar ga er maar vanuit dat we bij de eerstvolgende raadsvergadering, dus over twee weken, met een plan komen dat we voor willen leggen aan de andere partijen.’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort