Volledig scherm
© Van Beijnum Architecten

Grootste kerk van Barneveld te klein

Het grootste kerkgebouw van Barneveld, De Hoeksteen, wordt te klein voor de plaatselijke gereformeerde gemeente in Nederland. De kerkenraad onderzoekt nu of voor een deel van de gemeenteleden een nieuwe kerk kan worden gebouwd in Kootwijkerbroek.

De Hoeksteen aan de Vellerselaan is met 2550 zitplaatsen de op één na grootste kerk van Nederland. Ze werd pas tien jaar geleden, in 2008 in gebruik genomen. Voor de zondagse diensten worden inmiddels twee zalen bij de grote kerkzaal getrokken, zodat er plaats is voor 3000 kerkgangers. De gemeente groeit jaarlijks met 50 tot 70 leden. Per 1 januari telde ze 3758 (doop)leden. Die wonen lang niet allemaal in Barneveld zelf, de kerkgangers komen uit een brede cirkel rondom het dorp.

Het meest voelt de kerkenraad voor kerkbouw in Kootwijkerbroek omdat in die omgeving verhoudingsgewijs veel leden wonen, zo blijkt uit een bericht in het kerkblad van de gereformeerde gemeente in Nederland. Gedacht wordt aan een kerkgebouw met circa 800 zitplaatsen en een uitbreidingsmogelijkheid tot 1200, liefst aan de rand van de bebouwde kom. De bouwplannen en de financiële mogelijkheden worden de komende maanden met de gemeenteleden besproken. Met de gemeente Barneveld worden oriënterende gesprekken gevoerd over een eventuele bouwplek.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort