Volledig scherm
Bas Pollard, dirigent. © Urechtsch Studenten Concert

'Grootste opera ooit' bij Nationaal Militair Museum

Een speciaal opgebouwd theater naast het Nationaal Militair Museum in Soesterberg wordt komende zomer het decor van de opvoering van ‘de grootste Nederlandse opera ooit geschreven’. 

De ‘geuzenopera op locatie’ Thijl van componist, dirigent en verzetsman Jan van Gilse (1881-1944) is de nieuwe productie van Stichting LustrumOpera. De speeldata zijn van 30 juni tot en met 17 juli.

Het Utrechtsch Studenten Concert, dat in 2018 haar 195-jarig bestaan viert, werkt in deze productie samen met een professionele cast en artistiek team. Dit geheel wordt aangevuld met lokale cultuurverenigingen, amateurkoren en vrijwilligers, die meedoen in de productie. Die worden momenteel geworven. De kaartverkoop begint al op 29 maart.

Thijl gaat over de geuzenleider Thijl Uilenspiegel uit de zestiende eeuw. De opera speelt zich af aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Thijl komt naar voren als een bevlogen, maar naïeve idealist. In uitgelaten stemming zingt Thijl op de markt van Damme een satirisch lied waarin hij de Spaanse overheerser Filips II en de paus belachelijk maakt. Een collaborateur verraadt hem, in de hoop zijn deel van Thijl z’n erfenis als beloning op te eisen. Thijl ontkomt, maar in zijn plaats wordt zijn vader gepakt. De executie van zijn vader drijft Thijl in het verzet.

De regisseur is Wim Trompert, de dirigent Bas Pollard. Anthony Heidweiller speelt de rol van Thijl, Pierre Mak de rol van zijn beste vriend Lamme Goedzak. Op de partituur, die Van Gilse bij zich had toen hij onderduiker was, schreef hij dat het stuk bedoeld was voor de strijders voor vrijheid en recht. Daaronder verstond hij ook zijn twee zoons, die werd gefusilleerd door de Duitsers.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort