Volledig scherm
De brandweer is ter plaatse om de brand te blussen. © emeritaat

Grote brand op weiland in Soest, rook tot in de wijde omtrek te zien

VideoAan A.P. Hilhorstweg in Soest heeft vanmiddag een buitenbrand gewoed. De rook was tot op bedrijventerrein Isselt in Amersfoort te zien. De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle gekregen. 

De brand ontstond iets voor 16.00 uur vanmiddag. Volgens een woordvoerder van de brandweer stond er een stuk grasland in brand. De brandweer ging met meerdere bluswagens ter plaatse. Of er zich persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan, is nog onbekend.  

Hoe de brand is ontstaan is onbekend. In de buitengebieden wordt op dit moment volop gehooid. Veel weilanden hebben hooi op het land te drogen liggen.  

Volledig scherm
Er wordt druk geblust bij de brand in Soest. © AD

Hooi 

Boer Ton Hartman was juist van plan met de tractor hooi te gaan schudden. Hij was gewaarschuwd door een andere boer die in de buurt woont. ,,Drie kwartier geleden fietste ik hier nog langs, toen ik besloot de tractor te gaan halen om te harken. Toen was er niets aan de hand. Daarna ging ik naar huis om de tractor te halen en is het gebeurd.”

Hartman vermoedt dat de oorzaak van de brand een glas of een plastic fles is die als brandglas werkte. ,,Hooi vliegt zelden in de brand”, zegt hij. ,,In veertig jaar heb ik nog nooit eerder zoiets meegemaakt.” Hooibroei, een voor de hand liggende term voor mensen die niet weten hoe de vork in de steel zit, is het in ieder geval niet. ,,Dat gebeurt juist met nat hooi‘’, legt hij uit.

De grasstrook is een deel van het gebied dat is gekocht van hartman door de gemeente Amersfoort om te dienen als natuurcompensatie voor de westelijke rondweg. Hartman en andere boeren hooien hier nog.

Na ongeveer een uur te hebben geblust, heeft de brandweer de brand onder controle weten te krijgen. 

Volledig scherm
De brandweer is ter plaatse. De A.P. Hilhorstweg werd enige tijd afgesloten. © AD

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort