Volledig scherm
Het schilderij dat de geboortestad (Amersfoort) van Van Wittel weergeeft. © Museum Flehite

Grote overzichtstentoonstelling van Caspar van Wittel in Kunsthal KAdE

De tentoonstelling met werken van de in Amersfoort geboren schilder Caspar van Wittel in Kunsthal KAdE telt zo'n 45 schilderijen en gouaches en 30 tekeningen van Van Wittel uit Italiaanse, Engelse, Spaanse, Duitse en Franse collecties.

Dat maken Museum Flehite en Kunsthal KAdE zojuist bekend. De tentoonstelling vindt plaats van 26 januari tot en met 5 mei, volgend jaar.

Volledig scherm
Gaspare Vanvitelli, voorheen Caspar van Wittel. © AD

Caspar van Wittel (1653-1736) is een van de grootste kunstenaars die de stad Amersfoort voortbracht. Van Wittel, een leerling van zijn minstens zo beroemde stadgenoot Matthias Withoos (1627-1703), vertrok rond zijn 21ste naar Italië. Daar legde hij zich toe op het schilderen van stadsgezichten. Gasparo Vanvitelli, zoals hij internationaal bekendstaat, geldt als de grondlegger van een nieuwe stroming in de Italiaanse schilderkunst: het vedutisme (een vedute is een stadsgezicht).

Van Wittel is nooit teruggekeerd naar Amersfoort, maar hij kon zijn geboortestad kennelijk niet helemaal vergeten. Toen hij nog geen twee jaar in Rome woonde, schilderde hij rond 1676 met waterverf het schilderij 'Gezicht op Amersfoort'. Hij maakte daarbij gebruik van schetsen die bewaard zijn gebleven in een collectie in Napels. Het is niet bekend of hij die al in Nederland had gemaakt of ter plekke maakte, op basis van zijn herinneringen.

Museum Flehite kocht het schilderij vorig jaar voor 220.000 euro bij veilinghuis Christie's in Londen. 

In de tentoonstelling in Kunsthal KAdE komt het hele verhaal ‘Van Wittel’ aan bod. De plekken die hij schilderde, de stijl die hij ontwikkelde, zijn Nederlandse wortels, zijn adellijke opdrachtgevers en zijn onmiskenbare invloed in Italië. Met dit retrospectief willen Museum Flehite en Kunsthal KAdE de schilder zijn plek in de canon van de Nederlandse kunstgeschiedenis geven, als maestro van het (Italiaanse) stadsgezicht.

In het kader van de tentoonstelling is de Rotterdamse fotograaf Hans Wilschut gevraagd om, in het spoor van Caspar van Wittel, een aantal van de plekken in Rome, Napels, Venetië en Amersfoort te fotograferen die Van Wittel veelvuldig vastlegde. 

Robbert Roos, directeur Kunsthal KAdE: ,,Het voelt alsof er een vergeten zoon terugkeert in Amersfoort.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort