Jacco van den Essenburg is directeur van de stichting die zich inzet voor minderbedeelden.
Volledig scherm
Jacco van den Essenburg is directeur van de stichting die zich inzet voor minderbedeelden. © Nico Brons

Grote toename van aanvragen voor schoolspullen in Woudenberg

De stichting Burgerinitiatief Woudenberg en Omstreken is dit jaar voor het eerst begonnen met het uitgeven van de Schoolspullenpas. ,,We zien een grote toename in aanvragen voor schoolspullen’’, zegt voorzitter Jacco van den Essenburg.

Kinderen van de gezinnen die zijn stichting al voorziet van levensbenodigdheden, krijgen zo’n pas uitgereikt. Er liggen 85 nieuwe aanvragen uit de hele regio, vertelt Van den Essenburg. De Schoolspullenpas is een initiatief van vier winkels waar een bepaald bedrag op geladen is. Fondsen en ondernemers maken het mogelijk dat de Woudenbergse organisatie die betaalt.

Er is veel vraag naar laptops, meldt hij. ,,Ook rugtassen en schrijfmateriaal, agenda’s, mappen en dat soort dingen, worden gevraagd. Wat ik merk is dat er ook mensen komen met kinderen tussen de 16 en 18 jaar die naar de mbo gaan. Voor hen zijn er nauwelijks kortingsregelingen.’’

Kostenpost

Een andere kostenpost die veel mensen met een laag inkomen parten speelt, zijn de verplichte schoolexcursies. ,,Dan gaat zo’n klas naar Londen en dan kun je als ouder niet achterblijven om je kind mee te sturen. Zo mogelijk verlenen wij ook een bijdrage, maar ik kan dat alleen doen als mensen en organisaties mij blijven steunen’’, aldus de Woudenbergse charitaat.

De Woudenbergse stichting zegt ook van gemeenten en maatschappelijk werkers verzoeken om steun te krijgen. ,,We zijn blij dat we dit kunnen doen. Het zorgt voor een glimlach op veel gezichten’’, aldus Van den Essenburg.

In april werd hij uitgenodigd bij Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) samen met Teije Brandsma van het landelijke Armoedefonds. ,,We benadrukten dat er een groeiende groep langdurig armen in Nederland ontstaat en dat schuldproblematiek daarin een grote rol speelt – dat is wat we zien in onze dagelijkse praktijk. Er werd goed geluisterd’’, zegt Van den Essenburg.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort