Volledig scherm
Kantorengebouwen aan de Plotterweg. Parkeren is voor nieuwe bewoners voorlopig geen probleem. © Inge van Mill

Grote transformatie: van kantoor naar woning

Er wordt nu serieus werk gemaakt van het ombouwen van kantoren naar woningen.

Al zeker tien jaar wordt in Amersfoort gepraat over het ombouwen van bedrijfsgebouwen naar woningen. Destijds was de conclusie dat dit geen taak was van de gemeente, en ondernemers en pandeigenaren durfden hun vingers niet te branden aan deze transformatie: de kosten en risico's zijn te hoog en de opbrengsten te laag.

Maar de wal heeft het schip gekeerd. De leegstand in de Amersfoortse kantoren (bijna eenderde) lijkt inmiddels structureel en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen rijzen de pan uit (meer dan tien jaar voor een reguliere woningzoekende).

Bij haar aantreden besloot woonwethouder Fleur Imming (PvdA) dat er geen tijd meer is om lijdzaam te wachten op mogelijke initiatieven van ontwikkelaars. De komende jaren moeten 2000 nieuwe sociale huurwoningen verrijzen en tenminste 3000 vrije sectorwoningen.

In haar 'Strategie Sociale Woningbouw' presenteerde de wethouder een lijst met tientallen plekken in de stad waar de komende jaren nog woningen kunnen komen. Een deel daarvan ontstaat door ombouw van kantoren.

Toekomst
Het meest sprekende voorbeeld van grootschalige ombouw is De Hoef West. In de driehoek van Station Schothorst, het Waterwingebied en de Outputweg staat al jaren eenderde van het kantorenbestand leeg. Het zieltogende kantorenpark is aangewezen om het nieuwe woon, werk- en leergebied van Amersfoort te worden. De ideeën hierover zijn vastgelegd in de 'Structuurvisie De Hoef West'.

In de nieuwe stadswijk moet straks vooral gewoond worden. Amersfoort geeft ruimhartig medewerking aan ondernemers die een kantoor willen verbouwen tot appartementen. Er is zelfs subsidie beschikbaar als eigenaren sociale huurwoningen willen gaan aanbieden.

Wat dat betreft is de toekomst op De Hoef al begonnen: pandeigenaar Shahrokh Nosrati bouwde het eerste kantoor aan de Plotterweg al om tot veertig woningen. Er zijn verregaande plannen om hetzelfde te doen met een ander kantoor aan dezelfde straat. Daarnaast lijkt het alleen nog maar een kwestie van tijd voordat het grote kantoorgebouw van Schuitema aan de nabijgelegen Lichtpenweg eenzelfde bestemming zal krijgen. Een deel van de woningen zal waarschijnlijk vallen in klasse van de sociale huur.

De verwachting is dat meer gebouweigenaren op De Hoef West zullen zwichten als zij zien wat er mogelijk is. Op het verlanglijstje van de gemeente staan onder meer de lege kantorkolossen van ABN-Amro, Super de Boer, C1000 en het voormalige belastingkantoor.

Amersfoort streeft daarbij naar zoveel mogelijk diversiteit; werkenden, jongeren, statushouders, studenten en zorgbehoevenden moeten allemaal hun eigen plek kunnen krijgen in het nieuwe stadsdeel De Hoef West.

Visoenen
De voorwaarden zijn gunstig. Er is een grote opleiding voor fysiotherapie (SOMT) neergestreken in het kantorengebied en Amersfoort heeft al visoenen van een campusgebied waar niet alleen gewoond, gewerkt en geleerd wordt maar ook gerecreëerd en geconsumeerd.

Oftewel: horeca met terras en detailhandel op kleine schaal zijn ook welkom op De Hoef. De huidige inrichting van het gebied, met veel groen tussen de kantoren, leent zich perfect voor een recreatief gebruik van dit woonwerkgebied. En wat te denken van het Waterwingebied? Deze groene long van Amersfoort Oost grenst letterlijk aan De Hoef.

Daar komt bij dat de hele infrastructuur van de nieuwe wijk eigenlijk al voorhanden is. Er is een perfecte snelfietsverbinding naar de binnenstad en naar Vathorst, en de treinen op intercitystation Amersfoort Schothorst brengen de nieuwe bewoner straks moeiteloos naar andere steden. Alleen de unheimische fietstunneltjes kunnen wel een opfrisbeurt gebruiken. En wie echt niet zonder auto kan, kan kiezen uit een keur aan parkeerplaatsen rond de lege kantoren, hoewel de gemeente deze terreinen liever gebruikt om nog meer woningen te bouwen of juist groen in te richten.

De Hoef West lijkt een voorbeeldfunctie te krijgen voor andere 'transformatie-gebieden' met veel kantorenleegstand. De belangrijkste daarvan liggen aan de Van Asch van Wijckstraat en de Stationsstraat (Agis, Akzo, De Amersfoortse) en aan de Stadsring (ABN, Amersfoortse Courant, Amersfoortstaete) waar inmiddels ook al de eerste kantoorwoningen zijn opgeleverd (kantoorgebouw Beekhove, 53 appartementen). Over vijf jaar moet blijken of dat de beoogde 5000 woningen heeft opgeleverd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort